Quantcast
Channel: Norske bokblogger » bokanmeldelse
Viewing all 1060 articles
Browse latest View live

Bokanmeldelse: D.C. Danielssen – En kjempe for sin tid av Karen B Helle

$
0
0
Forlag: Fagbokforlaget
Tittel: D.C Danielssen - En kjempe for sin tid
Forfatter: Karen B Helle
Format: Innbundet
Sideantall: 206
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar










Forfatter

Karen B Helle er tidligere  professor i generell fysiologi ved Universitetet i Bergen. Hun er 80 år og kommer i år ut med boken om D.C. Danielssen- En kjempe for sin tid.







Dette var aller siste bok ut i det lille prosjektet med å "fordype" seg i emnet som har med lepra og de spedalske å gjøre. Skjebnen ville det tydeligvis annerledes fordi jeg har snublet over ytterligere to bøker om emnet, det ene er en sakprosa og den andre er en ungdomsroman skrevet av Berit Vatne Vik. Har i grunnen en mistanke om at det kanskje ikke står så mye "nytt" i disse i forhold til de 3 bøkene jeg har lest allerede, men de pirret min nysgjerrighet og da måtte jeg bare få tak i dem.
Denne boken var det imidlertid Tine som gjorde meg oppmerksom på i sitt referat fra  bokmøte med VB for siden jeg måtte gå litt tidligere så fikk jeg ikke med meg den delen som hadde med sakprosa å gjøre.Så tusen takk for tipset Tine.

Jeg skal ikke prøve å gjengi alt hva denne boken handler om for jeg er redd for at det hadde blitt et veldig langt innlegg, for her får vi veldig mye informasjon. jeg skal imidlertid trekke frem noen av sidene ved denne personligheten som var helt ukjent for meg inntil for kort tid siden.

D.C. Danielssen- En kjempe for sin tid er historien til en mann som har gjort veldig mye for byen vår ( Bergen) og jeg må si som Tine sa i sin omtale, det er rart at han ikke har fått så mye som en gate oppkalt etter seg en gang.

D.C. Danielssen eller Daniel Cornelius Danielssen ( 1815- 1894) var sønn av en urmaker, han var en vitenskapsmann, politiker og en meget samfunnsengasjert borger. Det er blant annet takket være hans iherdige innsats at musèbygningen til Bergen Museum ble innviet i 1867, bygget blir restaurert i år, 120 år etter hans død. På forsiden av bygget er det Wilhelm Friman Koren Christie det står statue av og ikke han som gjorde mest for at det hele skulle bli en realitet. Man kan trygt si at D.C. Danielssen har noe ufortjent kommet i skyggen av både ham og den tidligere svigersønnen Gerhard Armauer Hansen, som oppdaget leprabasillen.
D.C. Danielssen er en av fire bergensere som gjorde stor ære på byen på 1800- tallet, de andre var Michael Sars, Johan Sebastian Welhaven, og Ole Bull.
I forordet blir det nevnt at formålet med denne biografien er å gi vår generasjon en nyansert og rettferdig bilde av D.C. Danielssen. Det syntes jeg er veldig bra.

Foreldrene til Danielssen hadde ikke råd til å sende guttungen på latinskolen så han ble derfor satt i lære på svaneapoteket. Moren til Danielssen var forøvrig oppkalt etter sin mor igjen, Catharina Fredericha Holberg Ibsen og var niesen til Ludvig Holberg.
Som ung gutt ble han syk av tuberkulose og måtte tilbringe over 1,5 år i sengen og måtte dermed avbryte læretiden. Under læretiden bodde han hos familien Bull.


I 1841, når Danielssen var 25 år gammel begynte han som lege på St.Jørgen og de forholdene som møtte han der var både forskrekkelige og nesten uoverkommelige.
 Han skulle føre journal over alle de som var syke ved hospitalet, og foreta obduksjoner av de som var døde av spedalskhet. Han begynte straks å spesialisere seg på sykdommen. Byens store kunstner og litograf, Johan Losting ble engasjert som tegner og fikk i oppgave å tegne illustrasjoner av de ulike formene av sykdommen,dette var i forbindelse med arbeidet som han la ned sammen med  Carl Wilhelm Boeck, og ble til storverket Om spedalskhet som de fikk en prestisjefylt pris for i Frankrike,

Ved sitt arbeid i direksjonen ved Bergen Museum fra 1852 ble Danielssen for alvor kjent med den 13 år eldre rektor Hans Holmboe, en av byens stortingsmenn og ordfører gjennom mange år. Disse to kom til å stå sammen om en imponerende innsats for å modernisere museets virksomhet. Det var Danielssen og Holmboes store fortjeneste at den nye musèbygningen ble reist akkurat på Rakkerhaugen, nå kjent som Nygårdshøyden.

Danielssen ble gift med en Berthe Marie Olsdatter og sammen fikk de 3 døtre og en sønn, det var forøvrig datter nummer to, Fanny som ble gift med legen og oppdageren av leprabasillen Gerhard Armauer Hansen. Alle fire barna døde av tuberkulose i forholdsvis ung alder. Det finnes lite eller ingen dokumentasjon på deres skolegang eller hva de gjorde.

Allerede før Danielssen avsluttet sin legeutdannelse, må han ha vært godt kjent med tilstanden for de spedalske ved St. Jørgens hospital, ikke usannsynlig gjennom Christian Wisbech, overlegen ved Det Civile sygehus. Det er også rimelig å anta at han var blitt inspirert av sine lærere ved Universitetet, ikke minst av brigadelege Johan J, Hjort.


Vi får et godt innblikk i hvordan han jobbet som lege og vitenskapsmann, hvordan han kom frem til ulike teorier når det gjaldt årsaken til at folk ble spedalske. Han var meget opptatt av pasientene og deres levevilkår. På sine mange reiser på rundt omkring på vestlandet ble han mektig rystet over den alminnelige skittenferdigheten, de usle boligene og det elendige kostholdet som rådet. Vi får igjen høre om Eilert Sundt som var folkelivsgransker og som vi møtte i "Ti tusen skygger", og flere andre som jobber med spedalskhet. 


På tross av optimismen bak opprettelsen av Lungegaardshospitalet i 1849 og oppdagelsen av leprabakterien i 1873 kom det ingen effektiv kur mot lepra før sent på 1930-tallet.



Jeg syntes det var aller mest interessant å høre om legen og vitenskapsmannen D.C. Danielssen og hans arbeid for de spedalske, men som vi får vite i denne boken så var han mye mer enn det. Han satt blant annet på stortinget og hadde flere perioder hvor han studerte i utlandet. Ellers bodde og virket han her i Bergen og har som tidligere nevnt gjort veldig mye for denne byen.Som lege brant han for å ordne opp i byens sanitære forhold og for drikkevannsforsyningen. I sitt lange og aktive liv var han innblandet i mange ulike foreninger og selskap, det kan blant annet nevnes: Fiskeriselskapet, Kunstindustrimuseet, Det Nyttige selskap, Den Nasjonale Scene for å nevne noen. For en mer utfyllende omtale av akkurat disse tingene vil jeg gjerne bare henvise til Tine sin gode omtale av denne boken, hun har også med en del bilder av blant annet Bergen Museum.
Boken inneholder også noen brevvekslinger  mellom Danielssen og Boeck, de var ivrige brevskrivere begge to, 200 av disse brevene ble funnet i en skuff i Danielssens skrivebord. 

Dette var en meget interessant bok og jeg har lært veldig mye av den. Selv om jeg og sikkert andre med meg ikke visste om D.C Danielssen  fra før så var han meget respektert og vel ansett på sin tid. Men jeg må si at det er en skam at han ikke blir nevnt litt oftere og får sin plass der han egentlig hører hjemme, opp og frem i lyset som en av byens store sønner.
Boken er delt inn i kapitler som viser de ulike sidene han hadde, som urmakersønn under oppveksten, virksomheten som lege og vitenskapsmann, politiker, organisator og kulturentrepenør.

Det var nesten som å sette seg litt på skolebenken igjen dette, men det er aldri for seint å lære nye ting, ikke sant? Det har vært en interessant reise å lese disse tre bøkene om en sykdom jeg ikke visste så mye om fra før, dette er jo tre selvstendige bøker og trenger absolutt ikke å leses sammen. Likevel så vil jeg gjerne anbefale deg det om dette er tema som du syntes er interessant, og les de gjerne da i den rekkefølgen som meg og Tine har gjort. Jeg sluttet å telle dager, Ti tusen skygger, D.C. Danielssen- En kjempe for sin tid,henholdsvis en roman og to sakprosa bøker.
Anbefales!

denne linken finner du en interessant video som tar for seg arbeidet som skal gjøres med Bergen Museum frem til 2018.







... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Nyttig håndbok i mediehverdagen

$
0
0
Bullshitfilteret henvender seg til ungdomsjenta, men kan med fordel leses av alle andre også. Boka er engasjerende skrevet og gir en konsis innføring i hvordan leseren kan avsløre stereotype og objektiviserende fremstillinger av kjønn og umulige skjønnhetsidealer. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Haruki Murakami: «Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilgrimsår»

$
0
0
Murakamisk realisme 

Om forfatteren og hans forfatterskap

Japanske Haruki Murakami (f. 1949) har i de senere årene blitt umåtelig populær blant norske lesere. Dersom man teller triologien "1Q84" som én bok, kommer i alle fall jeg til 14 bokutgivelser fra debuten i 1979 og frem til i dag (kilde: Wikipedia). Samtlige bøker er oversatt til norsk, hvilket ikke sier lite om Murakamis forfatterskap og antall trofaste norske fans. 

Selv oppdaget jeg Murakami på midten av 1990-tallet i forbindelse med et boksalg. Da kom jeg nemlig over "Sauejakten" (på norsk i 1993) og "Dans dans dans" (på norsk i 1994), og siden har jeg vært en helfrelst Murakami-fan. De første utgivelsene ble oversatt fra engelsk av Kari og Kjell Risvik, men etter hvert er det i all hovedsak Ika Kaminka som har oversatt bøkene hans direkte fra japansk. 

I årenes løp har jeg omtalt følgende bøker av Murakami på bloggen min: Triologien "1Q84" (på norsk i 2012), "Elskede Sputnik" (på norsk i 2010), "After Dark" (på norsk i 2007), "Vest for solen, syd for grensen" (på norsk i 2000) og "Kafka på stranden" (på norsk i 2005) - i tillegg til filmatiseringen av "Norwegian Wood". Grovt sett kan man vel si at Murakamis forfatterskap deler seg i to; den delen som kan betegnes som realistisk og den delen som kan betegnes som magisk realisme, nesten på grensen mot det surrealistiske eller fantasy-genren. Romanen om fargeløse Tsukuru Tazaki tilhører den realistiske delen av Murakamis forfatterskap. 

Om "Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilgrimsår"

"Når døden øvde en så sterk dragning på Tsukuru Tazaki, hadde det en klar og tydelig årsak. De fire som hadde vært bestevennene hans gjennom mange år, hadde en vakker dag snudd ryggen til ham og erklært at de nektet å se ham eller snakke med ham mer. Plutselig og nådeløst. Uten å gi ham noen forklaring på hva som lå bak dette ubarmhjertige dekretet. Han fikk seg heller ikke til å spørre." (side 7)

De fem vennene hang sammen som erteris på videregående. Tre gutter og to jenter, alle svært forskjellige og med bakgrunn fra den øvre middelklassen i Nagoyas forsteder. De fire andre hadde etternavn som inneholdt en farge, bortsett fra Tsukuru. Derav kallenavnet "fargeløs". Aka, Ao, Shiro og Kuro - Rød, Blå, Hvit og Svart - de to førstnevnte gutter og de to sistnevnte jenter. Rød var skoleflink med suverene karakterer, Blå var atlet og spilte på rugbylaget, Hvit var vakker som en dukke, uskyldsren og innadvendt, med klare talenter innenfor musikk, mens Svart var livlig og utadvendt. Tsukuru var ikke bare fargeløs i navnet. I tillegg følte hans seg fargeløs som person, uten spesielle særtrekk. Ikke var han spesielt flink i noe, og ikke utmerket han seg ellers på noe vis. 

Tsukuru var den første som flyttet fra Nagoya til Tokyo, og hadde etter dette kontakt med vennene kun i feriene. Da de plutselig en dag avviste ham fullstendig, kom dette som et sjokk. Ikke minst fordi han ikke skjønte noe som helst. Siden holdt han nesten på å gå til grunne i sorgen over tapet av vennene sine. 

I bokas åpningsscene har det gått 16 år siden dette skjedde, og Tsukuru har for første gang i sitt liv truffet en kvinne han tror at han er forelsket i. Sara merker imidlertid at Tsukuru aldri helt er til stede, verken for henne eller seg selv, og da hun får høre historien om hvordan han i sin tid ble sviktet av vennene sine, stiller hun ham overfor et ultimatum. Dersom det overhode skal bli tale om å gi videre i forholdet, må Tsukuru ta et oppgjør med fortiden og oppsøke vennene for å få en forklaring på hva som egentlig skjedde den gangen for 16 år siden. 

Sara hjelper Tsukuru med å finne frem til vennene fra fortiden. Hun googler dem opp i tur og orden. 

"Det er litt rart å tenke på, er det ikke?" sa Sara. "Vi lever jo på sett og vis i likegyldighetens tidsalder, men drukner i informasjon om andre mennesker. Alt lett tilgjengelig for alle som vil. Og likevel vet vi egentlig nesten ingenting om hverandre." (side 123)

Boka handler kort og godt om møtet med vennene fra fortiden. Og om hva dette gjør med Tsukuru. Selv beskriver han det som skjedde med ham den gangen, slik:

"Om jeg ble dyttet eller om jeg bare falt utfor av meg selv, er jeg ikke sikker på. Men skipet dro videre mens jeg lå der i det kalde, mørket vannet og så lysene på dekk gli lenger og lenger bort. Ingen ombord, verken passasjerer eller mannskap, visste at jeg var falt i vannet. Det var ingenting å klamre seg til. Den frykten jeg følte den gangen, den bærer jeg på ennå. Frykten for plutselig å bli forkastet uten forvarsel og bli kastet ut i det nattsvarte havet før jeg engang skjønner hva som foregår. Jeg tror det er grunnen til at jeg aldri har klart å ha en dyp relasjon med noe annet menneske. At jeg alltid har holdt en viss avstand til menneskene rundt meg." (side 262)

Det handler om å ha et sted å dra, å ha et mål, våge å slippe noen innpå seg, om å føle seg skyldig selv om man er uskyldig, om å elske Lazar Bermans versjon av Liszts Pilgrimsår - og kanskje aller mest om å finne seg selv, og om evnen til å elske et annet menneske. Er det noe Murakami behersker til fulle, så er det å fortelle de mest fantastiske og originale historier. Hans bøker står helt for seg selv - det er ingen som ligner. Og som regel er det en hel del mellommenneskelig psykolgi i dramaene hans. I så måte er ikke denne romanen noe unntak. Det tilsynelatende enkle og lette i hans fortellerstil kamuflerer på et vis dybdene og alle lagene i historien. Samtidig må jeg nok medgi at jeg ble litt skuffet over romanen, kanskje aller mest fordi jeg savnet den muramiske magien som pleier å sluke meg med hud og hår. Skuffelsen er imidlertid ikke verre enn at denne boka er blant de bedre jeg har lest i høst. Her finner man rikelig med melankolsk stemning, og man finner en historie om mellommenneskelige relasjoner som er så innfløkte som de bare er i Murakamis univers. En fin leseopplevelse har det vært, selv om boka ikke seiler opp som Murakamis aller beste roman så langt. 

Utgitt i Japan: 2013
Originaltittel: Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru To, Kare no Junrei no Toshi
Engelsk tittel: Colorless Tsukuru Tazaki and his Years of Pilgrimage
Utgitt i Norge: 2014 
Oversatt: Ika Kaminka og Magne Tørring
Forlag: Pax
Antall sider: 320
ISBN: 978-82-530-3713-4
Boka har jeg kjøpt selv


Haruki Murakami (Foto: ukjent
Andre omtaler av boka:
- NRK v/Knut Hoem - 26. september 2014 - Melankolien i et idyllisk landskap
- Dagsavisen v/Turid Hansen - 18. juni 2014 - Ny stor Murakami-opplevelse
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)

Nominert til nordisk pris: Halli! Hallo! Så er der nye firkantede fortællinger

$
0
0
I Louis Jensens Halli! Hallo! Så er der nye firkantede historier er der historier, men også digte, der undersøger, hvad sprog og skrift er. Gennem temaer, form og stil er bogen en særlig blanding af en mundtlig fortælletradition og en skriftbevidst digtekunst. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Bokanmeldelse: Tre Jo Nesbø og et båtsportkart av Ellen Mari Thelle

$
0
0
Forlag: Tiden
Tittel: Tre Jo nesbø og et båtsportskart
Forfatter: Ellen Mari Thelle
Format: Innbundet
Sideantall: 139
Utgitt: 2014
Utfordring:100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar













Forfatter

Ellen Mari Thelle er født i 1977 i Kyoto og bor i Oslo. Hun har i tillegg til denne skrevet to romaner, En del av historien som kom ut i 2009 og Det bestandige som kom ut i fjor.






Denne lille boken kom overraskende inn dørene i går og jeg begynte å bla i den med det samme, det endte med at jeg leste hele boken i løpet av noen få time. Her får du hele 46 historier fordelt på skarve 139 sider så det sier seg selv at historiene ikke er lange, Noen tekster er så korte som fem- seks linjer mens den aller lengte er på 17 sider. Men altså her finner du fortellingen om en jente som kom bort fra foreldrene sine på en togstasjon i Tokyo,eller så har du fortellingen om de to trærne som dro på stranda, ja du leste riktig altså, det er vel ikke noe merkelig med det? I tillegg så har du fortellingen om en hvit varebil som parkerer i Regjeringsbygget og vi alle vet hva som skjedde den dagen.

Selv om jeg liker å fortelle litt om alle novellene jeg leser så har jeg absolutt ingen planer om å gjengi alle historiene her, men jeg skal selvfølgelig trekke frem et par stykker som på en eller annen måte har gjort inntrykk på meg. Denne samlingen historier handler om livet slik det er og slik det kunne ha vært står det på baksiden av boken, vel dette er ikke helt sant for i ganske mange av fortellingene skjer det helt absurde ting som overhodet ikke har noe som helst med virkeligheten å gjøre.

Hver historie har sitt eget kapittelnavn som overhodet ikke henger på greip i forhold til hva historien handler om, og noen har navnet sitt etter en bok rett og slett.

Her for du noen smakebiter av hva du kan vente deg om du bestemmer deg for å lese denne.

DIGITAL FOTOGRAFERING I PRAKSIS

En halvdopa mann på 20-bussen utbasunerte gang på gang at verden, all møkka til tross, var et fint sted å vokse opp på for dagens ungdom. Til å begynne med lot jeg meg ikke affisere. Jeg var uenig, men likevel. Han var jo narkoman. Den rødmussede, delvis oppløste huden i ansiktet og på armene fortalte sitt om hva han hadde vært gjennom: en reise til helvetes porter og opp igjen, en drøss ganger.


En annen av historiene er fra krigen og handler om Eichmann, en av dem som hadde ansvaret for logistikken under Holocaust.



COLLEGE NOTATBLOKK LINJERT

Han var rett og slett tankeløs. Et totalt tankeløst vesen, og det gjorde ham farlig, men ikke ond, og heller ikke til en levende død. En levende død derimot, utførte ordrer, spiste rasjonen sin og fulgte reglene. En levende død ble fraktet til leirer i kuvogner, ble barbert på hodet og ble utsatt for umenneskelig hardt, fysisk arbeid.


Denne var herlig og her får du hele fortellingen servert på sølvfat.


LUDWIG WITTGENSTEIN, DEN UKJENTE DAGBOK

Hunden het Loppa og sa oink til alle som klappet den. Men en dag gjødde den, og naboene kom stormende ut fra husene sine med klærne flagrende. Berit hadde dessuten også en hjulvisp i den ene hånden og farens gamle underbukse i den andre. Alle lurte på hva i all verden det var som hadde skapt slik oppstandelse. I ettertid skulle det vise seg at det var langt mindre dramatisk enn først antatt. Natten før hadde bare hunden drømt at den var blitt en gris. Verre var det visst ikke.



Her var det mye forskjellig men jeg likte de aller fleste fortellingene, flere hadde omsorg og hverdagsliv som tema mens andre handlet om triste og tildels grusomme ting,og andre igjen, ja, de skjønte jeg rett og slett ikke bæret av for å si det rett ut. Noen var morsomme mens andre var herlige, det var en salig blanding med andre ord.
De aller fleste fortellingene har en åpen slutt noe som for så vidt er helt greit men i enkelte av tilfellene kunne jeg tenke meg å vite hva som skjedde videre, da tenker jeg særlig på den fortellingen hvor en mor setter sitt lille barn i vognen utenfor og setter seg for å se på tv og plutselig hører hun skraping på golvet i etasjen over....( den var litt creepy men det er jo oktober og snart Halloween og da kan ting godt være litt creepy)
Dette var mitt aller første møte med denne forfatteren men jeg må si at jeg fikk lyst til å sjekke ut romanene hun har skrevet også. Jeg likte språket og måten hun skriver på selv om handlingen noen steder var helt hinsides av hva som kunne skjedd i virkeligheten. Dette var annerledes og det kan være bra enkelte ganger det.
Anbefales!





... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Du forsvinner av Christian Jungersen

$
0
0
"Vi møter Mia som er lærer og Fredrik som leder en privatskole. En dag begynner Frederik å oppføre seg merkelig. Det viser seg at han har en hjernesvulst, som gradvis har endret hans personlighet. Da Frederik blir avslørt i et millionbedrageri, begynner et spill om skyld og ansvar. For er den skyldige ham selv eller hjerneskaden?"


Mia, Fredrik og sønnen Niklas er på ferie på Mallorca og under en biltur havner de utenfor veien p.g.a. Fredriks uvettige kjøring. De blir fraktet til sykehuset og etter noen standard undersøkelser får de beskjed om at Fredrik antageligvis har en hjernesvulst. Det blir kort tid etterpå avslørt at han har brukt den anerkjente privatskolens penger og dermed satt skolen i en enorm gjeld. Fredrik mister jobben og det samme gjør flere av hans kolleger, mens Mia prøver å holde hverdagen i gang som før etter at Fredrik får operert ut hjernesvulsten. De venter på at rettssaken mot Fredrik skal gå i gang og det alle spør seg om er når personlighetsforandringene til Fredrik startet. Før svulsten ble oppdaget hadde Fredrik bl.a. nylig blitt mer hjemmekær og familiekjær, mens han før var opptatt av skolen og lot familien seile sin egen sjø. Mia blir med i en støttegruppe for pårørende til hjerneskadde og der skapes det sterke, intime bånd.

Boka starter veldig bra og man har ikke lyst til å legge den fra seg, men desverre dalte interessen og jeg mener at denne historien kunne vært fortalt på endel færre sider. Det blir til tider litt mye gjentagelser og digresjon. Vendepunktet er uventet (som det skal være!), men allikevel var det ingen overraskende avslutning. Men jeg likte den allikevel godt, og om hovedpersonen hadde tatt et annet valg, så hadde det ikke vært realistisk, føler jeg.

Det som var veldig unikt med denne boken var at det mellom noen av kapitlene var lagt inn bilder av avisutklipp, e-poster, maleri, fotografi, bøker o.l. Alt er relatert til historien, men jeg må innrømme at jeg ikke gadd å lese alt som stod, men skummet gjennom og så raskt på bildene. Det føltes litt unaturlig på en måte, så det er derfor ikke noe jeg kommer til å savne i bøker i fremtiden. Slikt synes jeg hører mer til i biografier/personlige betraktninger.

Boken inneholder faglige uttrykk, men disse er godt - og naturlig - forklart slik at enhver leser kan forstå hva det dreier seg om. Håper ikke jeg røper for mye nå, men noe av det som var mest fasinerende, og som først gikk opp for meg mot slutten, var hvordan Fredriks bedring på en måte ble benektet av hans egen ektefelle, og hvordan hennes innsikt i sin egen psyke og endring ikke er et aktuelt tema. Dette viser oss hvor vanskelig det kan være å vite om man virkelig kjenner en person, selv etter årevis som nære, og hvor vanskelig det kan være å godta forandringer, både i seg selv og hos andre.


 Terningkast 4


Utgitt: 2013
Forlag: Aschehoug

Sider: 430
ISBN:
9788203218415
... (Blogginnlegget er hentet fra Stines notater)

Bokanmeldelse: Å slentre plystrende forbi kirkegården av Susan Crandall

$
0
0
Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: Whistling past the graveyard
Norsk tittel: Å slentre plystrende forbi kirkegården
Forfatter: Susan Crandall
Oversetter: Monica Carlsen
Format: Innbundet
Sideantall: 352
Utgitt: 2013
Min utgave: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar









Forfatteren

Susan Crandall er en amerikansk forfatter. Hun har skrevet tilsammen ni bøker i ulike sjangere, Å slentre plystrende forbi kirkegården er hennes nyeste bok og hennes aller første på norsk. Hun bor i Indiana, USA sammen med familien sin.









Starla er en oppvakt og engasjert jente på snart ti år, faren hennes jobber på en oljerigg i golfen mens moren hennes, som hun ikke har sett på mange år bor i Nashville og er en kjent sangerinne. I påvente av at moren skal komme å hente henne og faren så bor de hos bestemoren, Mamie i en liten by i Mississippi.


Å slentre plystrende forbi kirkegården tar oss med tilbake til 1963 og til USA, og handlingen foregår i en tid hvor borgerrettighetsbevegelsen kjempet for at den svarte del av befolkningen skulle få de samme rettigheter som hvite. Når boken begynner er det nasjonaldag og Starla har atter en gang fått husarrest av bestemoren.
Denne gangen  hadde hun knekt nesen på plageånden Jimmy Sellers og måtte holde seg hjemme mens alle andre var ute i gatene å feiret nasjonaldagen.


Jeg løp bortover kvartalet, tok tak i styret på sykkelen til Jimmy og vred det hardt til siden. Man han falt ikke av, for han slapp sykkelen og skrittet over den idet den gikk over ende i gresset langs fortauet.
"Gå tilbake til treet ditt, ditt fjols."Jimmy dyttet meg i skulderen. "Fjols kan du selv være!" jeg ga ham et svingslag så det knaste i nesen hans.
Blodet hadde ikke engang  nådd overleppen hans før jeg hørte mamies stemme: "Starla jane Claudelle!"
Farvel fyrverkeri.


Nå er det slik at Starla gjerne vil få med seg både paradene og fyrverkeriet hun også så hun bestemmer seg for å snike seg ut når bestemoren har dratt avgårde. På veien møter hun på mrs  Sellers, moren til gutten hun hadde vært i slosskamp med og for å komme seg unna dytter Starla henne over ende. Mrs Sellers  roper etter henne at det er rett før hun blir sendt på forbedringsanstalt og det får Starla nærmest til å stivne av skrekk.
Starla ville slett ikke på noen forbedringsanstalt og dermed bestemte hun seg for å ta bena fatt og sette kursen mot Nashville for å lete etter moren.


 Det var veldig varmt å gå langs den støvete veien og etter en stund stoppet en bil og tilbød henne skyss. Eula var en farget kvinne og i baksetet lå det en hvit guttebaby som hun kalte for James. Møte mellom dette mildt sagt umake paret skal endre dem begge to for alltid. For dette ble opptakten til en noe humpete reise som ingen av dem ante konsekvensene av, og de møter mange mennesker på sin vei og langt i fra alle har gode hensikter.


"Pappaen min sier at når du gjør noe for å avlede tankene fra din verste frykt, er det som å slrentre plystrende forbi kirkegården. Du vet, å lage lurveleven for å holde reddheten og gjenferdene fra livet. Han sier ar noen ganger er det sånn vi kommer oss gjennom visse vanskelige ting, Men det er ikke svakhet, som å gjemme seg......det er styrke. Det betyr at du er i stand til å gå videre."
S.255

Dette var en herlig og sjarmerende fortelling men også litt trist og vond på samme tid, det er mange skjebner som blir belyst her. Ikke minst Starla sin leting etter sin plass her i verden og hun skal oppdage at slett ikke alle er slik som hun hadde drømt om eller forestilt seg på forhånd.
Herlig fordi vi ser mye av verden gjennom Starlas øyne som kanskje til å begynne med var preget av bestemorens meninger om blant annet de svarte og hun kunne være ganske så rasistisk i så måte, men etter hvert som vennskapet med Eula vokste frem så ser hun mennesket bak og ikke hudfargen. Utrolig fint å lese om vennskapet deres og hvor sterk knyttet de blir til hverandre på kort tid. Både Starla og Eula får kjenne på kroppen hvordan rasisme kan utarte seg, og de begge kommer ut for situasjoner de gjerne skulle ha vært foruten.
Dette var i en tid hvor det fremdeles var adskilte toaletter for svarte og hvite, og i mange restauranter var det "adgang forbudt" for de fargede. Slike ting er vondt å lese om og måten forfatteren har flettet de historiske aspektene inn i fortellingen er meget troverdig. Spennende å se hvordan livet for en hvit liten jente artet seg i sørstatene på 60-tallet. Jeg ble også veldig grepet av Eulas dramatiske historie og hun ble en av karakterene jeg likte aller best utenom Starla og Miss Jones.
Miss Cyrene Jones var en farget kvinne fra som de fikk bo hos en liten periode når bilen brøt sammen når de var på vei til Nashville.

Det sies at denne boken er som en road-movie og det syntes jeg er en passende beskrivelse. Her skjer det noe hele tiden men det blir aldri heseblesende av den grunn, fortellingen drives fremover og med ingredienser som kidnapping,mishandling, drapsforsøk og drap var dette en skikkelig sidevender i mine øyne.
Forfatteren har vært flink å bygge karakterene og de fremstår som både troverdige og interessante, Noen ble trykket til mitt bryst med det samme mens andre ønsket jeg der pepperen gror, for de var så ufordragelige at det halve hadde vært mer enn nok.
Når jeg sier de fremstår som troverdige så må jeg kommentere at jeg enkelte ganger følte at Starla fremstod som  mye mer voksen enn hun faktisk var og jeg måtte flere ganger minne meg selv på at hun kun var ti år. Her skulle jeg så gjerne ha kommet med et eksempel men fant ikke igjen det jeg hadde tenkt å ha med og to andre steder hvor jeg også reagerte litt så viser det seg at jeg kommer til å  røpe for mye av handlingen om jeg skal forklare hva jeg reagerte på og det har jeg ikke lyst til.
Men heldigvis så rodde forfatteren seg inn igjen hele tiden slik at det fremstår som troverdig selv om hun kanskje beveger seg helt på kanten enkelte ganger.

Forfatteren er en flink historieforteller og har et godt språk, jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg ble sugd inn i Starla og Eulas verden og ble med dem på ferden de la ut på, og selv om slutten var sånn noen lunde slik jeg forestilte meg det så var det nesten litt trist å lukke boken igjen når siste side var lest. Jeg ville ha mer, og jeg håper at det blir laget en film av denne boken en gang. Jeg håper også at flere av bøkene til forfatteren blir oversatt etter hvert også for jeg ble rett og slett litt nysgjerrig på forfatterskapet. Jeg elsker jo slike bøker som belyser forholdet mellom svarte og hvite, da særlig hvor handlingen er lagt til sørstatene. Som oftest er det bøker fra slavetiden jeg har lest så denne er av noe "nyere dato",jeg ser denne blir sammenlignet med både  Barnepiken og Å drepe en sangfugl, nå har jeg ikke lest noen av disse så det kan jeg ikke uttale meg om, men jeg har sett filmatiseringen av Barnepiken og på grunnlag av det kan jeg si at denne er litt i samme gate.
Anbefales varmt!





Forfatter Susan Crandall snakker om boken









... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Ida Hegazi Høyer: «Unnskyld»

$
0
0
Sterkt om et destruktivt kjærlighetsforhold

Ida Hegazi Høyer (f. 1981) er opprinnelig dansk-egyptisk med røtter i Lofoten og oppvokst i Oslo, kan jeg lese på forlagets nettsider. Hun debuterte med romanen "Under verden" i 2012, og hennes andre roman "Ut" kom i 2013. Hun fikk Bjørnsonstipendiet for disse to romanene tidligere i år. "Unnskyld" er hennes foreløpig siste roman. (Litt underlig at det ikke finnes noen opplysninger om henne på Wikipedia.)

Romanen "Unnskyld" har vært den store snakkisen i bokbloggermiljøet i det siste, og flere har allerede rukket å skrive om boka, se linker til disse til slutt i dette innlegget. Da en av bloggerne som jeg fester stor lit til, uttalte at dette måtte være den beste norske utgivelsen i år, var jeg ikke sen om å springe av gårde og kjøpe boka. Jeg slapp dessuten alt jeg hadde i hendene og begynte å lese. Allerede nå kan jeg røpe at jeg ikke på noen måte ble skuffet! 

"Unnskyld" handler om en pur ung kvinne og en fem år eldre mann og deres kjærlighetsforhold. 

Hele første kapittel i boka fremstår som et frempek. Vi får forståelsen av at noe dramatisk har skjedd, men får ikke vite eksakt hva. Ikke annet enn at vi aner noe uhyggelig. Død. Gjennom dette virkemiddelet og flere frempek underveis, bygges det opp en spenning i teksten som er til å ta og føle på. Vi skjønner at bak den tilsynelatende idyllen som preger parets kjærlighetsforhold, er det noe annet, noe som fører rett inn i ... ja, hva da, egentlig?

"Jeg så deg og kledde av meg alt. Jeg så deg, og la det være sagt, jeg så deg først. Lenge så jeg på deg. Jeg sto med vannet opp til midt på leggen, det var kaldt, og du så ut som en varmere verden. Ikke fordi du var utenomjordisk pen eller faretruende rolig eller forstyrrende flørtende, du var ikke noe sånt i det hele tatt. Men du turte å være til stede uten å skulle ha noe som helst å gjøre med noen som helst annen. Du var så alene, du var det vakreste jeg hadde sett. Og da du så på meg, da du så på meg, må du ha sett meg like svart som hellig, som om du tok til deg og kasta vekk i ett og samme blikk. Imellom oss var alle menneskene. Imellom oss var skrik og sand og stein og stemmer. Og jeg tenkte ikke, hadde ikke en eneste tanke i hodet, så ikke alle øynene foran meg, jeg kledde bare av meg. For deg. Jeg reiv ut hårstrikken, dro av meg klærne, og jeg stilte meg opp, rett imot deg, mot denne herreløse verdenen imellom oss, og du reiste deg, kom imot meg, det var applaus i bølgene." (side 8-9)

Fortellergrepet - at den unge kvinnen og bokas navnløse jeg-person hele tiden snakker direkte til sin hjertets utkårede, betegner ham som "du" - skaper en intensitet i teksten, som holdt meg fast fra begynnelse til slutt. At det bygger seg opp til et altoppslukende forhold hvor det nesten ikke er plass til noen andre, skjønner vi allerede før de skilles for første gang. For mannen som kaller seg Sebastian, men som egentlig heter Daniel, gir henne en ring av fiskesnøre. Denne ringen blir et symbol på deres sterke kjærlighet, og selv ikke det faktum at dette fiskesnøret etter hvert graver seg inn i huden hennes og forårsaker en verkende infeksjon, får henne til å vurdere å fjerne den. De er ett - hun og Sebastian - og dette symboliseres ved ringen som hun aldri skal ta av seg, men som smelter sammen med kroppen hennes.

Etter hvert overtar det destruktive mer og mer, og ingenting er slik det tilsynelatende ser ut som ... Og når du tror at det ikke kan bli verre, så er det nettopp dét det kan - det kan alltid bli verre, mye verre! Her møtes det uskyldsrene og det utspekulerte, den ene mottakelig og naiv og den andre utnyttende inntil det psykopatiske. I vår lengsel etter kjærlighet blir vi uendelig sårbare - og for å løfte et forhold opp fra den ofte noe banale forelskelsen til et modent kjærlighetsforhold, må vi være villige til å gi mer enn vi kanskje får. Et perfekt offer for en som vet å utnytte dette ... Mer enn dette har jeg ikke tenkt å røpe av handlingen, fordi det kan komme til å ødelegge leseopplevelsen for andre som har lyst til å lese boka. 

"Unnskyld" er glitrende skrevet, og romanen er så totalt annerledes alt annet jeg har lest. Og det på tross av at jeg opp gjennom årene har lest ikke helt få bøker om destruktive kjærlighetsforhold. Jeg tror at følelsen av annerledeshet og originalitet først og fremst skyldes måten historien er fortalt på; dette at jeg-personen hele tiden forteller historien til mannen i sitt liv, som omtales som "du". Det er et krevende fortellergrep, men Ida Hegazi Høyer behersker dette til fulle. I tillegg gir jo jeg-person-perspektivet oss en dyp innsikt i hva som faktisk skjer i kvinnens hode underveis, hvordan hun rasjonaliserer bort det som ville ha fått en hver annen til å fly sin vei mye tidligere. Ellers ønsker jeg å fremheve uhyggestemningen som hele tiden ligger der - fra første til siste side. 

Noe av det mest interessante med romanen, er det psykologiske aspektet, tenker jeg. Det handler om hvordan vi mennesker egentlig ser hvordan ting er - i all sin galskap - men at hodet overstyrer magefølelsen, får oss til å lete etter normalitet. Dermed overser vi og skyver til side til og med det mest åpenbare, det som burde ha fått oss til å ta beina på nakken og kommet oss vekk så raskt som overhode mulig. Så er spørsmålet hvor langt det må gå før det åpenbare trenger seg så sterkt på at det ikke nytter å overse det lenger? Dette er på mange måter noe av essensen i "Unnskyld", slik jeg oppfatter dette. Forfatteren viser her en dyp psykologisk innsikt i menneskesinnet, og dette alene gjør at min interesse for hennes øvrige bøker for alvor er vekket. Det skal virkelig bli spennende å følge henne videre i forfatterskapet!

Forlaget har for øvrig på sin nettside om boka vist til Jan Askelunds anmeldelse i Stavanger Aftenblad, og jeg har lyst til å sitere dette:

"Med tre bøker er Ida Hegazi Høyer (1981, debut 2012) allerede på god vei til å etablere et bemerkelsesverdig forfatterskap, med bøker som skiller seg ut fra de gjengse romaner holdt i overflaterealisme ... Unnskyld er kjærlighetshistorien til et umake par, en skildring av besettelse og skepsis, et flerdimensjonalt portrett av en troløs elsker, en beskrivelsen av psykopatens diktatur over en mottakelig personlighet."

Med "Unnskyld" har Ida Hegazi Høyer åpnet opp øynene mine for sitt forfatterskap, og hun tilhører nå en av de mange jeg bare få med meg når det kommer en ny roman! 

Utgitt: 2014 
Forlag: Tiden
Antall sider: 246
ISBN: 978-82-10-05398-6
Boka har jeg kjøpt selv. 

Ida Hegazi Høyer (Foto: Susanne Horn)
Andre omtaler av boka:
- Stavanger Aftenblad v/Jan Askelund - 22. september 2014 - Sjarlatanen og kjæresten
- Morgenbladet v/Carina Beddari - 2. oktober 2014 - Mitt ulivs kjærlighet
- Psykisk helse v/Bente Thoresen - nr. 4 - 2014 - Livsløgnens bakside 
- Bok og samfunn v/Cora Skyldstad - 27. august 2014 - En uro som utfordrer
- Siljes skriblerier - 12. oktober 2014  - "Unnskyld er så langt den aller beste norske 2014 romanen jeg har lest"
- Elikken - 18. september 2014 - "Veldig, veldig anbefalt"
- Les mye - 8. oktober 2014 - "Anbefaler jeg boken? Jeg kan ikke si annet enn JA. En sånn bok burde leses. Fordøyes. Hylles. Men sørg for at du er sterk nok."
- Groskro´s Verden - 15. oktober 2014 - "Denne historien er utrolig godt skrevet"
- Tine sin blogg - 5. august 2014 - "Språket er silkemykt og bare til å velte seg i, så boken anbefales på det varmeste, i trygg forvissning om at du ikke vil bli skuffet :)"
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)

Hanne Ørstavik: «På terrassen i mørket»

$
0
0
Når kjærlighetssorg nesten dreper ...

Hanne Ørstavik (F. 1969) debuterte med romanen "Hakk" i 1994, og har totalt utgitt 15 bøker (herunder 11 romaner). På Wikipedia finnes det en utdypende artikkel om Ørstaviks bibliografi. På forlagets nettsider kan man dessuten lese at hun har mottatt 10 litteraturpriser i årenes løp, deriblant Amalie Skram-prisen og Brageprisen

Jeg har tidligere ikke lest en eneste bok av Hanne Ørstavik. Dvs. jeg har faktisk prøvd meg på lydbokutgaven av "Presten" en gang, men jeg ga ganske fort opp fordi oppleseren ble helt feil for meg. Et lite google-søk viser at forfatterens selv leser noen av sine egne bøker, så det kan jo være verdt et forsøk ved en senere anledning. I alle fall - siden har jeg hatt det for meg at Ørstavik ikke var "min" forfatter. Jeg skjønner jo nå at det har vært veldig dumt av meg, fordi jeg dermed har gått glipp av mye god litteratur. 

Hanne Ørstaviks siste roman har allerede rukket å bli fremsnakket av mange i det siste - så pass at jeg tenkte at hadde jeg en sjanse til å bli kjent med denne forfatteren, en gang for alle. "På terrassen i mørket" handler om en dyp, dyp kjærlighetssorg. Egentlig en bok jeg tenker at mange har drømt om å skrive selv etter å ha opplevd en kjærlighetssorg man nesten trodde at man skulle dø av ... Men ikke bare er det svært vanskelig å skrive om kjærligheten og mangelen på den, uten at det blir banalt. I tillegg har Ørstavik i denne romanen tatt det hele så mye, mye lenger ... 

Sosialantropologen Paula har brutt med Jostein, mannen hun har vært forelsket i de siste to årene. Det har vært et ødeleggende forhold for henne, et forhold der hun nesten mistet seg selv. Hele tiden i evig angst for å miste ham til alle de andre kvinnene hun etter hvert skjønte at han hadde forhold med. I tillegg til det nedslående i at det kanskje ikke var henne han begjærte mest ... Så bestemmer hun seg for at hun vil reise bort, til Spania. Der har hun bestemt seg for å bli eskorte-pike, som ledd i et slags sosialantropologisk prosjekt. Hjemme tar moren hennes seg av datteren, som er syk. I bokas åpningsscene sitter hun på terrassen i Spania, og stirrer ut i mørket, mens hun filosoferer over sin måte å elske på. 

"Over i MIN egen kjærlighet? Hva mener jeg med det? Er ikke alle mine måter å elske på, min kjærlighet?

Jeg mener en måte å elske på hvor jeg ikke forsvinner. Hvor jeg ikke bare får gjennom å gi, nærmest induserer den følelsen jeg trenger å få, inn i den andre, så den andre skal kunne sende den tilbake til meg. 

For det var sånn jeg elsket pappa. Sånn jeg kunne få noe av ham, den mannen som ikke orket gleden min, den ble for mye, annet enn når han selv var glad. Som ikke orket at jeg var svak og trengte støtte, for han trengte så mye støtte selv. Paula, sa han da, Paula. Og bare så på meg, med det blikket som sa, ja, hva sa det. Hit, men ikke lenger. Ikke mer nå. Nå er det nok, Nå må du reise deg i deg selv, klare deg. Sa det det? Eller var det bare en kant, en vegg, en grense. Og at å gå over den, var å gå ut i vannet av forakt. Og at for hvert skritt ut der, fikk jeg ikke mer, men mistet. Mistet alt jeg trengte å få. Så jeg lot være å gå. Gikk ikke over den grensen. Lagde en grense i meg selv, istedenfor. Stivet av, klarte meg. Jeg har vært så flink til å klare meg. Også det var noe han foraktet meg for. Beundret, og foraktet. Du er så flink til å klare deg, du, Paula. Den harde stemmen, da, hvert ord sagt som var jeg en pinne han spikket på." (side 13-14)

Vil hun klare å komme nærmere seg selv, ikke risikere å forsvinne, dersom hun isolerer følelsene fra det seksuelle? Gjennom å utforske eskorte-bransjens hemmeligheter? Eller handler det hele om en gang for alle å bli sett, selv om mennene hun eskorterer har betalt for hennes tjenester? Når de faktisk bare ønsker hennes selskap og ikke noe annet, hvordan skal hun takle det, hun som har opplevd det såre i ikke å bli begjært av mannen hun elsket så høyt, men som ikke egentlig ville ha henne, og i hvertfall ikke på annet enn sine egne premisser?

Uansett hvor mye Paula forsøker å skyve Jostein vekk, uansett hvor mye hun kommer til at hennes måte å elske på og dermed mislykkes i kjærligheten, har røtter lenger tilbake enn til deres første møte - uansett: han og fortiden hennes følger med på lasset. Hjelper det å forstå alt? Forstå forbindelseslinjene mellom barndommens behov og den voksne kvinnens evne til å la seg oppsluke i et destruktivt forhold? Hjelper det i det hele tatt?

" ... jeg forstår det ikke. Hva er det for elsk. Helvete! For det er jo bare smerte, det er ingen gjensidighet. Men kanskje er det gjensidigheten som er en illusjon. Er det forestillingene mine om kjærlighet som er falske. Som er en slags demokratisk likevektige. Men at i praksis er det ikke sånn? I praksis er det bare pain. For den ene eller den andre. Hva er så å elske, kan jeg forvente meg at det er godt?" (side 52)

Kanskje er svaret at det verste er når den som elsker minst ikke lar den som elsker mest være i fred ... Det blir som et sår som aldri gror, som aldri lukker seg ... Slik opplever Paula det, og derfor må hun bort, langt bort. Så spørs det om hun finner riktig medisin for sin sorg.

"Men hva er igjen av kjærligheten når det sårbare må reddes unna? Når det som kunne vært åpent og nært, må løpes vekk med, så bare det stabile jeg-et kan stå der tilbake, støtt, ta styring og oversikt, og ta av." (side 117)

Parallelt med at Paula opptrer som eskorte-pike i Malaga syd i Spania, studerer hun kjærligheten slik den kommer til uttrykk i litteraturen. Store kjærlighetsforhold som har gått i stykker, og hvis fellesnevner synes å være at kvinnene aldri mer utforsker kjærlighetens terreng etter at en stor kjærlighet har blitt knust, mens mennene fortsetter å boltre seg ... Ga kvinnene opp å finne en ny, men valgte i stedet å akseptere å leve fragmentert, nært og tett, med flere? (jf. side 196) Som i tilfellet Gregory Bateson og Margaret Mead ... 

"Hva er det som gjør at vi elsker et annet menneske. Ikke bare liker, men elsker. At det rører så dypt og stort og sterkt ved oss, akkurat denne andre, denne kroppen, dette sinnet, denne måten å flytte tanker og ord og hender og blikket på. En varme og så en plutselig stillhet. Alt sammen, dette alt ved den andre. Som vi bare elsker. Hva er det." (side 159)

Slike spørsmål stiller Paula seg, mens hun funderer over sitt eget liv, sin måte å elske på, sin sorg. Uten at hun øyensynlig kommer så mye lenger ... Og hva gjør hun når Jostein likevel insisterer på å holde kontakten med henne, selv når hun er så langt borte? Klarer hun å si et skikkelig og rungende NEI! til slutt? Slite seg løs fra illusjonen om at hun i det hele tatt har opplevd kjærlighet sammen med ham?

Innledningsvis sa jeg noe om at dette er en bok jeg vil tro at flere ville ha ønsket å skrive, etter nettopp å ha opplevd en dyp kjærlighetssorg selv - av typen man nesten følte at man holdt på å dø av. Jeg er like fullt overbevist om at svært få ville ha klart å gjøre dette til stor litteratur, slik jeg opplever at Ørstavik langt på vei gjør i denne boka. Helt overbevist om hennes romanprosjekt er jeg likevel ikke, fordi jeg fant dette med å ville selge kroppen sin for å komme nærmere seg selv eller komme over en kjærlighetssorg og tapet av en promiskiøs og seksuelt utsvevende mann som noe søkt. Jeg klarte rett og slett ikke helt å tro på prosjektet. 

Og selv om jeg kom over mange nydelige setninger i boka, spesielt om kjærlighetens smerte, slike setninger som bare kryper inn under huden på en fordi det er så mye sårhet i dette (og fordi det alltid er noe gjenkjennelig i en roman som omhandler et så universelt tema som kjærlighetssorg), falt tankene mine et par ganger ganger inn på sporet om at hele prosjektet virket noe ... selvterapeutisk. Jeg understreker at dette likevel ikke ødela lesegleden, for "På terrassen i mørket" er virkelig en godt skrevet bok, som det gjorde vondt å lese. Og kanskje var det mest spennende av alt at hun ikke lot hovedpersonen legge all skyld på mannen, men fant noen mønstre i seg selv, mønstre som gjorde at hennes kjærlighetsliv ble slik hun alltid fryktet ... Som en slags selvoppfyllende profeti. Alltid redd for nærheten, holder igjen og ender med å ikke få det hun dypest sett trenger så sterkt? Fordi det er slik hun ble elsket som barn, fordi hun aldri har lært å elske på noen annen måte enn forbeholdent, av frykt for at hele henne og alle hennes behov skal bli "too much"? Akkurat dette ga boka en ekstra dimensjon, synes jeg. Det gjorde også romanen hennes til noe mer enn bare enda en historie om en svikefull mann. 

"På terrassen i mørket" er en vakker og tankevekkende bok, som jeg ikke ser bort fra at jeg kommer til å vende tilbake til senere. Den inneholder for øvrig mye mer enn jeg har vært inne på her, i tilfelle du skulle tenke at jeg har spoilet hele handlingen. Det har jeg altså ikke. Her er det mange temaer man kan stoppe opp ved, dvele over og kjenne på. 

Jeg anbefaler boka varmt! Og jeg er klar for å lese flere av Ørstaviks bøker! Akkurat dét gleder jeg meg til! 

Utgitt: 2014 
Forlag: Forlaget Oktober 
Antall sider: 221 
ISBN: 978-82-495-1409-0
Jeg har kjøpt boka selv. 


Hanne Ørstavik (Foto: Linda B. Engelberth)
Andre omtaler av boka:
- VG v/Mari Nymoen Nilsen - 22. september 2014 - Ørstavik uten filter - "Med denne romanen bekrefter hun både sin litterære posisjon og en slags ny, kanskje mer kroppslig eksplisitt vending i forfatterskapet. Det er ekstremt intimt, jo visst – men samtidig så reflekterende allmenngyldig." - Terningkast seks
- NRK v/Marta Norheim - 17. september 2014 - Å selje sex for å berge sjela - "Ørstavik er på sitt beste når ho gyv laus på rå og usminka kjensler med eit insisterande og borande intellekt."
- Dagbladet v/Erle Marie Sørheim - 13. september 2014 - Få klarer å skrive så klokt som henne, om det å ikke bli elsket - Hanne Ørstaviks nye roman er tøff i all sin sårbarhet (ligger bak en betalingsmur)
- Aftenposten v/Ingunn Økland - 21. september 2014 - Når litteratur blir healing"Hanne Ørstavik med sterk roman om seksuell avvisning. Dessverre glir den over i et mystisk terapiprosjekt."
- Morgenbladet v/Bernhard Ellefsen - 19. september 2014 - En egen kjærlighet - "Hanne Ørstavik føyer et nytt og meningssterkt kapittel til sin undersøkelse av den avhengigheten elskende mennesker utsetter hverandre for." (ligger bak en betalingsmur)
- Dagsavisen v/Thea Urdal - Sensuell sjamanisme - "Ørstavik fortsetter på tematikken fra sin forrige bok, med stort hell."
- Artemisias Verden - 19. oktober 2014 
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)

Bok: «Hulemannen» (WW #9)

$
0
0
Forfatter: Jørn Lier Horst (f. 1970)
Utgitt: 2013
Format: Innbundet, 352 sider
Forlag: Gyldendal
Mål/utfordringar: Off the shelf, Krim

Etter at Jørn Lier Horst vant Riverton og Glassnøkkelen for si åttande bok om William Wisting for to år sidan hamstra eg inn Lier Horst-bøker. Eg las to i raskt tempo, også fekk eg tak i den niande boka på bokfestivalen i fjor. Den har nå stått og blomstra i bokhylla i eitt år, heilt til eg tørka støv av den på natt til søndag. Med min kronologiske hjerne har eg sjølvsagt lest dei andre bøkene og, du finner alle anmeldelsane her.

Ein eldre mann blir funnet død i stova si. Mannen er ein av naboane til William Wisting, men verken han eller dei andre naboane har sakna mannen. Dødsfallet får ikkje store overskrifter i avisene, men Wistings journalistdotter Line snapper opp saken. Ho jobber i VGs krimavdeling, men legger inn forslag til sjefen sin om å få skrive ein artikkel om ensomhet for helgemagasinet med utgangspunkt i den døde naboen. Line Wisting er ei dame som som regel får det ho har lyst på, og får klarsignal. I mellomtida har ein anna død mann dukka opp, men det Wisting lærer om dette dødsfallet vil han aller helst ikkje dele med journalistdottera.

Line graver seg langsamt ned i naboens liv og virke, prater med naboane og folk som har kjent han, og får adgang til avdødes hus. Ho avdekker at mannen må ha vore uhyre einsam, og det er akkurat det som ho ynskjer å skrive om i helgemagasinet. Med dottera heime i Stavern trår Wisting varsamt heime i forbindelse med sin eigen sak, men då FBI kjem frå USA for å bistå i saken er katta ute av sekken. Det skal vise seg at saken er meir kompleks enn først antatt, og den skremmer Wisting meir enn han nokon gong har blitt skremt i politisamanheng. Dei to avdøde mennene har meir til felles enn ein skulle tru, og då det blir snakk om ein potensiell seriemordar blir gode råd dyre og jakta intens.

Hulemannen las eg natt til søndag, og då resten av familien la seg, og det vart stilt i huset måtte eg setta på musikk for det vart fælt skummelt undervegs. Jørn Lier Horst har nok ein gong klart å skremme vettet av meg, og når min livlege fantasi fyker hit og dit i nattemørket var det rett før eg ikkje kunne lese ferdig den natta. Hulemannen er ein sidevendar, det går fort framover, og det skjer mykje på kort tid. Lier Horst har klart kunststykket å fylgje opp den prisvinnande førre boka, og eg ser fram til neste bok om William Wisting. Anbefales!

XOXO
... (Blogginnlegget er hentet fra My first, my last, my everything!)

Bokanmeldelse: Mitt privatliv av Tomas Espeal

$
0
0
Mitt privatliv er en fotobok. Nei vent, det er en diktbok. Nei vent, det er en roman. Det er alt på en gang. Fotografen er forfatteren. Bildene dokumenterer hans liv og omgivelser de siste femten årene. Det er bilder av venner, familie, blomster, tomme rom, fraflyttet hus, rom med bøker, bøker i rom, skrivebord med bøker. I samspillet mellom fotografiene og korte tekster som ledsager dem, skisseres en uvikling av et liv. Jeg får innblikk i hvordan en forfatter og fotograf jobber og lever, hvordan kunsten og jobben er knyttet til selve det å eksistere. Kunsten og livet blir ett, slik det er framstilt gjennom bøkene han har skrevet siden årtusenskiftet. 

Bildene skiller seg fra andre familiealbum, selv om det er private bilder. Det er rom uten mennesker. Det er rom med kaos av bøker. Det er rom med uoppredde senger. Det er rom mange ville lukket døren til i stedet for å åpne fotoapparatet. Dette er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge. Den gav meg noe. Og kanskje aller mest lysten til å fortsette å skrive og fotografere. Virkelighet og uvirkelighet. Capture the moment. Write away. 

Boka handler om mennesker som dør og mennesker som lever. Boka handler om blomster og årstider og senger og rom og hus. Boka handler om private rom og egne opplevelser og åpner opp for at det er lov å savne de som enda lever og kanskje aller mest dem. De som har valgt oss bort. Boka gir rom for min kjærlighetssorg: Det å savne noe som aldri har vært. Takk. 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 8. oktober 2014  ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokloftet: Øverst i huset, innerst i hjørnet, et eseløre)

Bonussøsken på skurkejakt

$
0
0
I  Motorsykkelmysteriet har Magnhild Bruheim skapt et spesielt detektivpar, to bonussøsken. Det betyr at 12-åringene Stian og Stine må løse sine private floker samtidig som de fakker en forbryter. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Bokanmeldelse: Falcheblikk av Sigmund Falch – verdens første Instagram-bok!

$
0
0
Forlag: Schibsted
Tittel: Falcheblikk
Forfatter: Sigmund Falch
Format: Innbundet
Sideantall: 97
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker  på 1 år
Kilde: Leseeksemplar









Forfatter



Sigmund Falch (1965) jobber som prosjektleder i NRK og har bakgrunn som manusforfatter fra radio og tv. Han har gitt ut en rekke bøker hvor han har brukt humor ved å tilføye en morsom  tekst til gamle bilder.









Var så heldig å se forfatteren på forlagets høstmøte her i Bergen og latteren satt løst når han serverte smakebiter fra bøkene sine. Ja, det har kommet ut to bøker fra denne kanten nå i høst, disse har jeg ønsket meg og derfor stod gleden i taket når jeg fant den ene av dem i postkassen min i dag.
For første gang har forfatteren brukt nye bilder til tekstene sine og de er hentet fra Instagram. Boken er et resultat av en konkurranse på Instagram hvor folk med oppfordret til  å sende inn bilder fra dagliglivet sitt.

 Det blir vanskelig å skrive en vanlig omtale av denne boken og derfor serverer jeg dere noen smakebiter i stedet før jeg skriver noen ord om hva jeg syntes om den.


#epletfallerikkelangtfrastammen





#ikketaleomåfåingvildmedpåbilde




#tihidennelojeggodtav






#detkannådiskuteresomdettevaretsjekketriksåsnakkeom





Denne boken er bygget opp på samme måte som de foregående ( nå har jeg ikke lest alle, men et par av dem) og det eneste som er annerledes er at det er brukt nye bilder i stedet for gamle, og at bildene er hentet fra Instagram. Litt artig å bruke bilder på denne måten for du vet ikke hva som egentlig har gått for seg. Det er selvfølgelig morsomt når de bruker bilder fra en helt annen tid og tilsetter en tekst som overhodet ikke har noe med den tidsperioden å gjøre, men det var artig med denne varianten også. Nå var ikke alt like morsomt her, men jeg lo godt flere ganger og koste med med den lille lesestunden jeg fikk. Dette er jo bøker man ta frem flere ganger om en har lyst på en god latter.
Som vanlig fikk vi servert tekstene på nynorsk.


#jeganbefalerbokentilallesomharlystpåengodlatter










... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Bokanmeldelse: Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

$
0
0
Forlag:Samlaget
Tittel: Operasjon sjølvdisiplin
Forfatter: Agnes Ravatn
Format: Innbundet
Sideantall: 108
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lese-eksemplar










Forfatter



Agnes Ravatn er født i Ølen i Vindafjord i 1983 og er en norsk forfatter og spaltist. Hun debuterte med romanen Veke 53 i 2007 og har i tillegg gitt ut flere Essaysamlinger. Flere av bøkene hennes er kritikerroste og prisbelønte, romanen hennes Fugletribunalet som kom ut i fjor vant både P2-lytternes romanpris, ungdommens kritikerpris og bokbloggerprisen 2013.




Det er ikke ofte jeg leser selvhjelpsbøker men  et par stykker har det blitt  opp gjennom årene men det har aldri blitt til at jeg har fulgt opp de rådene som stod i disse, men det sier kanskje like mye om meg enn om bøkene jeg har lest om ikke mer. Jeg liker Ravatn og har lest to bøker av henne tidligere og derfor satte jeg spent i gang med denne selvhjelpsboken som er en bok for de som ikke kan fordra selvhjelpsbøker men som likevel innser at de trenger hjelp. På baksiden av boken står det følgende:

"Sjå på oss! Klorande på smarttelefonane våre som svoltne rotter, konsentrasjonsevne under frysepunket, uproduktive som aldri før, plaga med angst og liggesår, snart umyndiggjorte."

Videre står det at stadig flere av oss strever med utsetjingssyndrom, stress og dårleg samvit, fell for freistingar som torpederer dei langsiktige måla våre, og sjekkar Facebook annenkvart minutt.

Jo, jeg kan kjenne meg igjen i det, for jeg er pålogget facebook fra morgen til kveld, men jeg sitter ikke stand-by foran skjermen hele dagen bare så det er sagt.Likevel føler jeg at sosiale medier stjeler mye tid, tid som jeg kunne brukt til lesing eller andre ting i stedet.

Operasjon Sjølvdisiplin er en serie artikler som tidligere har vært trykket i Dag og Tid og som nå er samlet i denne boken. Forfatteren var selv en internettslave, manglet både selvdisiplin, selvkontroll og viljestyrke til å gjøre noe med det, men til slutt så tok hun grep.

Selvdisiplin er viktig, men hva er det? Det sies at det finnes flere definisjoner på dette og forskerne er enig i at : Det er evna til å motstå kortsiktige freistingar for å kunne oppnå langsiktige mål, og evna til å overvinne uønskte tankar, kjensler eller impulsar.
I denne forbindelse blir den berømte marshmallowtesten nevnt.


Fikk også vite har vi har noe som heter viljestyrkemuskel og om morgenen er denne muskelen uthvilt men ethvert valg vi tar i løpet av dagen tappes det krefter fra den samme potten med viljestyrke, jo mer energi du bruker på å velge mellom syltetøy og ost på brødskiven til frokost jo mindre energi har du igjen til å gjøre noe kjekt om kvelden.
For å gi et eksempel på dette har jeg lyst til å sitere noe fra side 24 i boken.

"Som du kanskje har lagt merke til, bruker eg berre grå og blå dressar" sa Barack Obama i eit intervju med Vanity Fair for eit par år siden. "Eg må ta så mange avgjørelser i løpet av en dag, så eg kan rett og slett ikkje bruke energi på å bestemme meg for kva eg skal ha på meg, eller kva eg skal ete."
I denne utsegna viser Obama at han har ei intuitiv forståing for to ting som forskarar har måtte bruke ei lang rekke eksperiment på å forstå: at det å ta sjølv små avgjerder er energikrevejande. Og at dette litt ulne omgrepet "viljestyrke", som ein i lange tider har tenkt på meir som ein metafor enn eit verkeleg fenomen, på mange måter liknar ein vanleg muskel:Viljestyrken, akkurat som ein muskel. blir utsliten etter bruk.

Dette kan være grunnen for at man ofte velger de enkleste løsningene når vi har kommet ut på ettermiddagen eller kvelden for da er vi nemlig noe som heter egoutladet.

Men Ravatn vet hva en kan gjøre for å unngå dette og det er planlegging. Planlegg og gjør innkjøp for en uke ad gangen, legg frem klær kvelden før,osv. Joda, det er ingenting i veien med planleggingen min det er å gjennomføre dem som er vanskelig(av og til)  så da sliter jeg sikkert litt med både selvkontroll, selvdisiplin og prokastinering(utsettelsesyndrom)

Men Ravatn vet råd og i denne boken får du tips  til hvordan du kan få en enklere hverdag og mer energi til å gjøre det du virkelig har lyst til. Bli en bedre utgave av deg selv rett og slett.
Noe nytt og endel visste jeg fra før, men det kan være godt å få en påminnelse av og til. Det var mye å kjenne seg igjen i her og jeg måtte humre litt underveis.
Så gjenstår det da å se om jeg klarer å følge opp denne gangen. Boken skal jeg nok ta frem igjen for å lese flere ganger.



Andre som har lest og blogget om boken:

Artemisias verden
Rose-marie
Les mye





... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Bokanmeldelse: Dagen om natta av Berit Vatne Vik

$
0
0
Forlag: Samlaget
Tittel: Dagen om natta
Forfatter: Berit vatne Vik
Format: Innbundet
Sideantall: 118
Utgitt: 2003
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lånt på biblioteket










Forfatter

Berit Vatne Vik  er født i 1933 i Sunnhordland og er en norsk forfatter. Hun er utdannet lærer men har jobbet lite som det. Hun debuterte i 1999 med boken Leirfuglen som er første bok i en serie historiske romaner.











I en av bøkene jeg leste i forbindelse med lese- prosjektet om lepra ble denne boken nevnt. En ungdomsbok skrevet på nynorsk om en jente som ble spedalsk for 150 år siden, den måtte jeg jo bare lese. Siden den er utgitt i 2003 var den ikke å oppdrive i noen nettbutikk, ei heller fant jeg den i noen bruktbutikker på nett heller,løsningen ble å trosse "fobien" min mot å låne bøker på biblioteket.

Dagen om natta er fortellingen om Ingebjørg Nilsdotter Vatne, hovedpersonen har med andre ord samme etternavn som forfatteren og det fikk meg til å undre på om hun har hatt spedalske i slekten sin, jeg fant ingen informasjon om dette i selve boken, men ved et google-søk fant jeg ut at hovedpersonen har levd og boken er bygget på en sann historie, så da kan det godt være at det handler om en slektning av forfatteren.
 Uansett, Ingebjørg er ca 12 år når vi møter henne for første gang, hun bor i en bygd utenfor Bergen sammen med foreldrene og to eldre søstre,Inga og Kari.


 Frem til hun er 16 år er hun en helt normal flott jente, har fått seg kjæreste i barndomsvennen Jakob og de  har planer om å gifte seg. Det er helt til han ved en tilfeldighet oppdager en knute hun har på skulderbladet.

Jakob  snur henne. Løfter håret hennar vekk frå ryggen, og dreg pusten i eit langt hikst. Så slepper han henne, ramlar over ende i mosen og jamtar seg.
-Jakob, kva er det? Ho bøyer seg over han og vil stryka han over håret.
-Nei! Han skrik.-Ikkje ta i meg! Ikkje ta i meg,Ingebjørg! Så græt han så den lange kroppen hans rister.
Ho blir ståande og sjå på han. Kroppen hennes kjennes brått så nomen. Ho prøver å nå skulderblada sine, men kjenner ingen ting.
Ingebjørg plukkar saman kleda og tek dei på seg. Ho ser at Jakob skjelv. Kjenner det gjennom mosen.
Himmelen er raud over dei. Dommedagsraud. Sola held på å gå ned attom kvalvågsåta.
Seint løfter han andletet mot henne. Augo er svarte og andletet kvitt av fortviling.
-Ingebjørg, veit du at du er spedalsk?


Fra nå av måtte Ingebjørg unngå fysisk kontakt med andre mennesker i fare for å smitte dem og gjøre de syke. Det var jo det de trodde den gang, i dag har vi annen kunnskap om dette. Hun ble boende hjemme og fikk tildelt et kammers oppe på loftet, og for å føle at hun levde ble det til at hun begynte å gå ute om natten når alle andre lå hjemme og sov. Da gikk hun rundt i bygden, satt på kirketrappen og besøkte gravene til slekten sin og oppsøkte steder som hun og Jakob hadde vært. De gangene hun prøvde seg ut blant folk på dagtid  jagde de henne vekk. Den eneste hun kunne snakke med var en eldre mann som bodde rett ved siden av de.

Savnet etter Jakob ble tungt for henne å bære i tillegg til belastningen det var å bli utstøtt fra resten av samfunnet.  Ingebjørg som før var en meget vakker jente ble forandret til et monster som ingen ville ha noe mer å gjøre lenger.
Ved en anledning fikk de besøk  av en fra Sunnhetskommisjonen som ville ta henne med til St. Jørgen hospital i Bergen for alle som var spedalsk skulle bo på institusjoner for å unngå å smitte resten av befolkningen samt å utrydde sykdommen. Faren og svogeren rodde henne inn til Bergen man kan trygt si at hun ikke ble værende lenge der.


Dette var en fin og ikke minst rørende fortelling og jeg syntes den ble enda bedre nå som jeg vet at det er en sann fortelling.Boken går ikke i dybden i det som har med sykdommen lepra å gjøre men forfatteren har vært veldig flink til å få frem tanker og følelser hos Ingebjørg og ikke minst beskrivelsen av følelsene mellom henne og Jakob, de siste sidene av boken gråt jeg meg gjennom for det var utrolig trist og meget rørende fortalt.
Tenker at det må ha vært en forferdelig skjebne for de som ble rammet av denne grusomme sykdommen for ikke bare mistet de seg selv, veldig ofte mistet de familie og venner også.
Dette var en nydelig skrevet bok som jeg anbefaler på det varmeste.







... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Elantris av Brandon Sanderson

$
0
0
Tittel: Elantris
Forfatter: Brandon Sanderson
Sider: 615
Sjanger: Fantasy
Baksidetekst:
THE DEBUT NOVEL FROM THE INTERNATIONAL BESTSELLING FANTASIST BRANDON SANDERSON, PUBLISHED FOR THE FIRST TIME IN THE UK.

ELANTRIS WAS A PLACE OF GLORY.

The capital of Arelon, the home to people transformed into magic-using demigods by the Shaod.

But then the magic failed, Elantris started to rot, and its inhabitants turned into powerless wrecks.

And in the new capital, Kae, close enough to Elantris for everyone to be reminded of what they have lost, a princess arrives. Sarene is to be married to unite Teod and Arelon against the religious imperialists of Fjordell. But she is told that Raoden, her husband to be, is dead.

Determined to carry on the fight for Teod and Arelon's freedom, Sarene clashes with the high priest Hrathen. If Hrathen can persuade the populace to convert, Fjordell will reign supreme.

But there are secrets in Elantris, the dead and the ruined may yet have a role to play in this new world. Magic lives.

Mine tanker:
Nå er det lenge siden jeg har publisert noe her. Sorry for det, men jeg må innrømme at jeg ikke har hatt noe å skrive om. Det tok meg ganske lang tid å lese Elantris, og jeg har ikke sett noen filmer i det siste. Men nå kommer anmeldelsen av Elantris.

Først må jeg si at jeg ikke har lest noe av Brandon Sanderson før. Jeg vet at han har gitt ut flere bøker, og jeg har lyst til å lese flere av dem, men Elantris er den første jeg har lest. Jeg tenkte at det kunne være gøy å starte med debutromanen hans, og jeg er virkelig imponert over boka. Det er en kompleks verden Sanderson har skapt.

Coveret til Elantris er utrolig nydelig. Jeg har den britiske utgaven av boka, og de britiske utgavene av  Brandon Sandersons bøker er ti ganger så fine som de amerikanske. Det er svært uvanlig; vanligvis, når boka originalt er amerikansk, er de amerikanske versjonene de fineste. Alle de britiske utgavene av Sandersons bøker er laget på samme måte. De er hvite med et motiv tegnet i gråtoner pluss enkelte innslag av farger, som oftest bare én. Du kan se coveret bedre hvis du trykker på det.

Boka er skrevet i tredjeperson, men det er ikke en allvitende forfatter. Hvert kapittel blir sett fra kun én persons synsvinkel. Raoden, Sarene og Hrathen bytter på. Jeg liker dette veldig godt. Det gjør at man kan se historien fra flere synsvinkler, og jeg forstod de forskjellige karakterenes motiver bedre. Hrathen blir sett på som en skurk av Sarene og litt av Raoden, men siden jeg fikk et innblikk i Hrathens tanker var det ikke mulig for meg å se på ham som skurken. Dilaf, Hrathens medhjelper, derimot...

I Elantris er politikken i de forskjellige landene veldig viktig. Fjordell, eller Fjorden som landet også kalles, prøver å ta over hele den siviliserte verden. Når boka starter, er det kun to frie land igjen, Teod og Arelon. Sarene, en prinsesse fra Teod, og Raoden, kronprinsen i Arelon, skal gifte seg for å sørge for en samarbeidsavtale mellom de to landene. Men når Sarene ankommer Arelon, får hun vite at Raoden er død. Hun bestemmer seg derfor for å delta i politikken i Arelon, og hun ønsker å redde landet fra invasjon fra Fjorden. Jeg synes det er utrolig stilig hvordan Sanderson har diktet opp forskjellige styresett og bakgrunnshistorier til de forskjellige landene, og det funker helt perfekt. Jeg ble helt oppslukt.

Mye av kampen mellom Fjorden og resten av den siviliserte verden handler om religion. I Fjorden tror de på Shu-Dereth, som de også bruker som styresett, mens i Arelon og Teod tror de på Shu-Korath. Begge religionene ble dannet som grener fra Shu-Keseg, som folket i Jindo tror på. Det er merkelig hvor store konflikter som kan dannes mellom to religioner med felles røtter, men når vi ser på verdenshistorien, er det kanskje ikke like rart. Kristendommen og Islam for eksempel. Jeg synes dette er en veldig kul og nøye gjennomført del av boka. Det funker veldig godt, og var til tider litt skremmende.

Delene om Elantris var veldig bra. Det var spennende å lese om Elantris og livet der. Det hørtes ikke ut som et godt liv. Selv om magien i Elantris var ødelagt, var det fortsatt folk som ble tatt av the Shaod og forvandlet til Elantrians. Forskjellen var at de gamle Elantrians var så godt som guder i folks øyne, men nå var de stakkarslige krek; mange av dem var blitt gale.

Det var veldig lett å bli glad i karakterene i Elantris. Spesielt godt likte jeg Sarene, Raoden, Sarenes fetter Lukel, hertug Roial og baron Shuden. Det var også flere jeg likte veldig godt. Jeg likte Sarene spesielt godt fordi hun ikke var en typisk prinsesse. Hun var sterk, modig, smart og morsom, og hun og Raoden er det søteste paret! De passer perfekt sammen.

Elantris er full av plot twists. Jeg hadde ingen anelse om hvor Brandon Sanderson kom til å ta historien, og det gjorde boka spesielt spennende. Hrathen og Sarene drev for eksempel og ødela for hverandre, og det førte historien nye veier hele tiden. Da Raoden kom inn i bildet, tok det helt av. Jeg elsker når jeg ikke kan gjette hvordan en bok kommer til å ende, og Elantris er en slik bok.

Jeg har kun en ting å klage på, og det er at boka er litt treg i starten. Det tok meg ganske lang tid å komme inn i historien. Dette er på grunn av at det er mye å sette seg inn i: en helt ny verden, noen nye ord, ny form for magi, mange karakterer osv... Men når man får satt seg inn i det hele, er Elantris fantastisk! Så det er virkelig verdt det.

Jeg likte Elantris veldig godt, og anbefaler den til andre. Elantris er frittstående, men det finnes to noveller fra samme verden, The Hope of Elantris og The Emperor's Soul, som jeg garantert kommer til å lese. Jeg kommer til å lese mer av Brandon Sanderson. Det er helt klart!

- Anna ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokhylla mi)

Bokanmeldelse: Takk av Maria Amelie

$
0
0
Forlag: Pax
Tittel: Takk
Forfatter: Maria Amelie
Format: Innbundet
Sideantall:120
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar












Forfatter


Maria Amelie er en russiskfødt forfatter født i 1985. Hun kom til Norge sammen med foreldrene i 2002. Hun har en mastergrad i teknologi og vitenskapstudier fra NTNU i Trondheim og jobber nå som journalist i Teknisk Ukeblad. Hun ga ut boken Ulovlig Norsk i 2010. Hun ble kåret til Årets Nordmann av Ny Tid i 2010.








Husker godt at jeg så innslaget med henne og advokaten hennes på God morgen -Norge i forbindelse med utgivelsen av boken Ulovlig Norsk  og jeg ble så fascinert av hennes historie at jeg bestilte boken med det samme.  Det var både modig og tøft gjort av henne å stå frem slik som hun gjorde, og ikke minst var det en fascinerende historie hun fortalte i boken sin. Der fortalte hun om hvordan det var for dem når de kom til Norge og hvordan de hadde det på asylmottaket. Hvordan hun som papirløs likevel klarte å skaffe seg en god utdannelse, det viser en utrolig "stå-på-vilje "og lyst til å bli noe og bare til å bøye seg i hatten for.

Noen måneder etter utgivelsen av boken, i januar 2011  ble hun pågrepet utenfor Nansenskolen etter å ha holdt et foredrag,ironisk nok om hvordan man kunne gjøre noe for de papirløse i beste Nansen-ånd, og da hadde politiet hatt henne under oppsikt i lengre tid og det er perioden hvor hun satt på Trandum asylfengel  og tiden etterpå hun forteller om i denne boken.

Jeg er klar over at politi og myndigheter har sine regler å gå etter men flere ganger underveis følte jeg at hun ble behandlet i overgang strengt og en skulle tro hun var en farlig voldsforbryter.

Føttene mine sluttet å adlyde meg, og jeg fant meg selv foran politibilen. Jeg gjorde en brå bevegelse, noen tok raskt tak i armene mine og holdt dem opp. jeg husker ikke hvor mange som holdt meg. Jeg husker ikke hvordan de holdt meg. Jeg husker bare at jeg tenkte: Gjør jeg en brå bevegelse til, kommer det til å gjøre vondt. Da vil de mest sannsynlig legge meg i bakken.


I bilen blir hun fortalt at hun kommer til å bli uttransportert fra Norge men de visste ikke når og da hun kom frem til Trandum ble hun plassert på avdelingen for familier. Der ble hun fratatt omtrent alle eiendeler og ble kroppsvisitert.

Jeg prøvde å dele meg i to: kroppen min og tankene mine. jeg var ikke min kropp som måtte ta av plagg for plagg. Jeg var ikke min kropp.
"Dette er rutinene våre, vi gjør det med alle, selv om det kan føles litt ubehagelig."
"Jeg skrev ikke boken for å ha det behagelig." sa jeg mens jeg tok av meg trusene.
Den andre kvinnen tok ogå på seg hansker. Hun kjente på hver eneste lille millimeter av klærne mine. Hva er det hun håpet å finne der? Dop i behåen? Eller skytevåpen gjemt i de svette sokkene?
"Du må stille deg oppå speilet," sa politikvinnen og pekte på det store kvadratiske speilet som var klistret fast til gulvet. "Hvor da? Dit?" spurte jeg. Jeg ville spørre hvorfor det, men holdt kjeft.
"Ja, og så må du sette deg på huk."
Jeg kikket ned og så speilbildet av min egen vagina. Politikvinnen bøyde seg fram og betraktet det samme bilde. Jeg er ikke min kropp. Jeg er ikke min kropp. Hvordan kjentes det for eldre kvinner som gikk gjennom det samme? Hvordan ville det ha vært for foreldrene mine å bli behandlet på denne måten?
Og hva med barn? Kunne man gjemme ting der inne?

En av tingene jeg reagerte veldig på var en episode hvor det ikke var nok folk på jobb og dermed ingen som kunne overvære besøket Maria Amelie hadde av advokaten sin og dermed måtte hun kroppsvisiteres  etterpå. Og hver gang hun hadde vært i tingretten så skjedde det samme, det virker jo  strengt tatt veldig unødvendig så lenge advokat og politi har vært der med henne hele tiden.


På Trandum kom hun i snakk med en familie som hadde vært der veldig lenge og som ikke ante hvor lenge de måtte bli værende der heller, og sånn sett var MA heldig som fikk avklart sin situasjon forholdsvis raskt. Alle vet jo at hun ble sendt ut av landet og fikk komme tilbake til Norge i april samme år, på arbeidsvisum som betyr at hun må ut av landet den dagen hun ikke har jobb lenger.
Jeg håper og syntes at hun hadde fortjent å få permanent opphold og håper at det blir en realitet en dag.

Hun valgte å skrive denne boken for å få ned tanker og følelser hun hadde da hun ble pågrepet og  under oppholdet på Trandum og til slutt utsendelsen. Hun ble overveldet over folks engasjement og ville dermed takk alle som hadde vært der for henne og engasjert seg i saken hennes. Hvem kan vel glemme den mediestormen det ble rundt henne i denne perioden? Husker godt den tiden hvor hun møtte opp med den røde kofferten sin på politiets utlendingsenhet hver eneste dag kl 900 på grunn av meldeplikten. Selv heiet jeg på henne fra sidelinjen og dette har vært en sak som har engasjert meg og jeg syntes at myndighetene opptrådte unødvendig strengt i hennes sak og det har seg slik at de kunne ordnet dette uten at hun hadde blitt arrestert og sendt ut, men de valgte altså å gjøre det på denne måten. For å statuere et eksemplet går jeg ut i fra, og det som forundrer meg er hvorfor de ikke behandler kriminelle på denne måten for det virker ikke som de gjør det.

Hun forteller også litt om foreldrene sine og hvordan de har det i dag. Boken er lettfattelig og har et enkelt språk og hun skriver veldig følelsesladet enkelte ganger. Det var interessant å få et innblikk i hvordan livet forholder seg inne på et slikt asylfengsel. Det må være grusomt å være på flukt men så er det også slik at ikke alle som kommer hit er reelle flyktninger. Alle som kommer hit kan uansett ikke få bli her, det er ingen menneskerett å bo i Norge. Men kanskje man kan behandle med-mennesker med litt mer respekt og verdighet og ikke behandle alle som de skulle vært kriminelle.

Jeg har ventet på denne boken helt fra jeg hørte at hun var begynt på en ny bok og det var fint å få lest den for å få et innblikk i hvordan hun hadde det i den perioden det stormet som verst rundt henne. Og det var rørende og vondt å lese om hvordan hun hadde mest fokus på hvordan foreldrene kom til å takle det som skjedde med henne, nesten mer enn hun grublet over hvordan det skulle gå med henne selv.
Hun fremstår som en meget sterk kvinne som vil gjøre en forskjell og det gjorde hun også. For takket være henne så endret de jo noen lover den gangen.
Dette er en bok jeg vil anbefale og har du ikke lest den forrige boken hennes så tror jeg at jeg ville lest den først for da får du hennes historie fra begynnelsen og får følge henne hele veien. Nå er det av en eller annen grunn ikke den forrige boken hennes som la grunnlag for arrestasjonen men en artikkel hun hadde i aftenposten, det kunne vært artig å lest den men det lyktes ikke meg å finne den akkurat nå.








... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Nominert til nordisk pris: En åben billedbog

$
0
0
Der er høj filosofi i Eva Lindströms svenske bidrag til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Eller er der?   ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Frode Fanebust: «Dypt urettferdig»

$
0
0
En brannfakkel av en bok om Nordsjø-dykkerne!

Om forfatteren:

Frode Fanebust (f. 1968) er først og fremst sakprosaforfatter, og man kan vel egentlig si at han har spesialistert seg på å avsløre skapte myter både på det ene og andre området. Før denne siste boka "Dypt urettferdig", som handler om Nordsjødykkerne, har han skrevet "Krigshistorien - Toralf Fanebust og sannheten" (2009), "Selvbedraget - Norge og klimakrisen" (2010), "Krigshistorien - Oppgjør med mytene" (2010), "Oljelandet - Fortellinger fra innsiden" (2012) og "Makt - Myter - Media: Det er mye verre enn du tror" (2013). Bortsett fra den siste boka, som er utgitt på Kolofon, er samtlige av hans bøker utgitt på Pax forlag. Så også den aller siste. 

Frode Fanebust er for øvrig utdannet siviløkonom ved NHH og har i tillegg bachelor i historie fra UiS, hvor han for tiden tar mastergraden i historiedidatikk.

Om bakgrunnen for boka:

Jeg var tidligere i høst på pressekonferansen til Pax og Spartacus på bokhandelen Eldorado, og en av dem som presenterte sine bøker var nettopp Frode Fanebust. Jeg ble så grepet av hans korte presentasjon at jeg siden aldri var i tvil om at nettopp denne boka måtte jeg bare få med meg. For det handlet om historisk bedrag og det handlet om en helt marginal gruppe i samfunnet som har fått mye oppmerksomhet i media over flere år. En gruppe som er fremstilt som så elendig behandlet av staten Norge at penger aldri blir nok - selv om det hele kanskje handler aller mest om penger likevel, når det kommer til stykket? 

Hvordan har noen få dykkere, blant annet dekket bak organisasjonen Nordsjødykker Alliansen, en organisasjon hvis medlemsmasse er hemmelig, klart dette? Kanskje ved hjelp av et knippe journalister som er brukt - bevisst eller ubevisst - som mikrofonstativer eller som "nyttige idioter" - og som ikke har utøvd en viss sunn kildekritikk  - kanskje av frykt for å ødelegge en god historie? Journalister som fremtrer mer som aktivister enn som de kritiske journalister man skulle anta at de i sin tid ble utdannet som? Ja, for det må være lov å sette det hele så vidt på spissen når vi som har fulgt med i debatten, har blitt presentert for dødstall på 20 % - ja, enkelte steder opp mot 40 % - mens det i realiteten var fire - 4 - norsk dykkere som døde i Nordsjøen (av dykkerrelaterte skader) på norsk sokkel over 25 år (1965 - 1989)? Totalt døde 17 dykkere i denne perioden, de fleste britiske, og altså fire norske. Dette er utførlig dokumentert og etterprøvbart i Frode Fanebust sin bok, jf. også en tabellarisk oversikt på side 180 i boka. De døde er dessuten navngitt, slik at det ikke skulle være rom for tvil hvem Fanebust viser til i sitt tallmateriale. Og dersom det verst tenkelige skulle være tilfelle - at vi heller ikke kan stole på denne boka - burde det være en veldig enkel sak å komme opp med flere navn, og motbevise Fanebusts påstander! 

Fanebust har hatt samtaler med mange nordsjødykkere, men mange tør ikke å stå frem med fullt navn av frykt for hva som da kan skje ... Det beskrives sterke krefter i miljøet, som har vært preget av konflikter mellom ulike grupperinger i en årrekke. 

Fanebust er for øvrig ikke den første som stiller et stort spørsmål ved mangelfull kildekritikk fra journaliststanden. Finn Sjue gjorde det også i boka "Journalistikkens uutholdelige letthet". Og for å si det sånn: det er ikke bare i Nordsjødykker-saken at kildekritikken nærmest har vært fullstendig fraværende. Slik er det på mange andre områder også, særlig der den lille mann står opp mot staten, og hvor journalistene "føler" at det er veldig mye troverdighet ute og går, uten at man sjekker sannhetsgehalten gjennom nokså enkle grep. Eller i det minste spør seg om det kan være tale om andre agendaer, vikariende motiver m.m.

Frode Fanebust hevder at det norske samfunnet er rundlurt i det som har blitt kalt dykkersaken. 

"En milliard kroner eller mer er sløst bort på en gedigen bløff. Pressens og politikkens udugelighet seiret over kildekritikken og fornuften, med det resultat at millioner ble gitt i erstatning til mennesker som ikke skulle fått en krone.

Bløffen har pågått i mange år og i ulike medier: aviser, bøker, radio, TV. Og den lever i beste velgående. Faktisk har den vokst seg så stor og modig at den har gitt oss en parallell virkelighet, hvor enhver nordsjødykker er en helt. En helt som har blitt rost opp i skyene av landets statsminister, for så å bli sveket. En helt som egenhendig har hindret en plattform å tippe rundt, men blitt nektet sin rettmessige belønning. En helt som har ofret alt for det norske samfunnet, men som verken fikk takk eller oppreisning. 

En helt - og et offer. 

Hele tiden fantes en sannere historie tilgjengelig. Man kunne ha spurt andre nordsjødykkere enn dem som alltid bar ropert, og fått vite dette:

(Vi har) prøvd å mane til varsomhet, både i miljøet og overfor journalister når fiksjonen har tatt overhånd. Men når journalistene gir blaffen, nører de opp under ulykksalig splittelse. Når vi likevel har valgt å ta et oppgjør med kulturen, skyldes det vår frykt for fremtiden. Sett at vi vinner fram i rettssalen. Da vil et erstatningsoppgjør koste samfunnet fem milliarder (pluss/minus). Da er det ikke lenger synd på oss, og journalistene vil granske oss med millimetermål. Ganske fort vil det komme fram at mange har bløffet sin egen og andres rolle. Dermed kan hele gruppen bli hengt ut, også uskyldige, til spott og spe i den enkeltes lokalmiljø. Ved å ta belastningen, kan vi i hvert fall hevde at dykkerne selv har tatt et oppgjør med omtrentlighetskulturen som media dyrker." (side 7-8)

Om boka:

I bokas første del redegjør forfatteren for hva dykkeryrket egentlig innebærer. Ja, for dykking er ingen ufarlig "sport", og mye kan gå galt dersom man ikke vet hva man driver med. Ulike gasser kan være livgivende på enkelte dyp, og rene giften på andre dyp. Den store frykten er dykkersyken, og trykk-kammerbehandlingens varighet er proposjonal med hvor langt ned dykkeren har vært. For det er ikke vann som først og fremst kjennetegner dykking, men trykk. (side 23)

Hvor sanne er alle historiene om de mest hårreisende dykk? Alle dykkere pliktet å føre sin egen dykkerlogg, og her fremgikk samtlige dykk m.m. som de hadde gjennomgått. I Nordsjødykker-saken gjelder imidlertid at jo mer spektakulære historier om egne dykk, jo mindre sannsynlig er det at denne dykkerloggen er tilgjengelig. Mistet i brann, stjålet av eks-kona, gjenglemt her eller der - dette er historier som forklarer hvorfor loggene - "de mest interessante" - ikke er gjenfinnbare. 

"Vi endrer fakta hele tiden, skriver om historien for å gjøre tingene enklere, for å få dem til å passe med vår foretrukne versjon av hendelsene. Vi gjør det automatisk. Vi skaper nye minner uten å tenke. Hvis vi forteller oss selv at noe hendte mange nok ganger, vil vi begynne å tro det, og etter hvert kan vi faktisk huske at det hendte. 
- Steven "S.J." Watson" (side 61)

Noe av det mest hårreisende som har skjedd er at enkelte politikere har sammenlignet nordsjødykkerne med krigsseilerne. Mer enn 4300 norske sjømenn mistet livet under andre verdenskrig - som en direkte følge av at minst 673 skip ble senket. Noen av krigsseilerne overlevde flere torpederinger og kom hjem som menneskelige vrak. Både de som døde og de som overlevde ofret virkelig alt for Norge. De fleste valgte i utgangspunktet heller ikke selv å bli krigsseilere, for det var på mange måter omstendighetene som gjorde at det ble slik. De seilte i utenriksfart da krigen brøt ut, og så kunne de ikke lenger vende hjem sånn helt uten videre. Det var ikke på noen måte eventyrlige avlønninger som lokket. Når krigsseilerne likevel valgte å fortsette å seile, og ikke gå i land f.eks. i England, snakker vi både om et aktivt valg og om virkelig å ofre seg. Mange fikk ikke en gang en anstendig lønn med risikotillegg. (Les mer om dette i Kristine Storli Henningens bok "Om vi heftes", som utkom tidligere i år.) 

Kan man si det samme om nordsjødykkerne som krigsseilerne, fire døde i alt (eller fem dersom man teller med en norsk dykker som døde på britisk sokkel)? Hvor blir faktum om eventyrlige avlønninger, som lokket til tjeneste, av? Ja, det faktum at mange valgte dette yrket selv om det var risikabelt, helt frivillig, fordi det var så god fortjeneste å hente når det gikk bra. Og det gikk bra for de aller fleste - akkurat dette må vi ikke glemme! I tillegg til de fire (eller fem) døde, fikk en del dykkere selvsagt senskader. Men antallet, som bygger på den såkalte Haukeland-undersøkelsen, ble forvrengt i media, slik at det så ut som det snarere var regelen enn unntaket at man var kvestet for livet etter en yrkeskarriere som dykker i Nordsjøen. Sannheten var at det kun dreide seg om 1-2 % som fikk invalidiserende senskader. For øvrig et tankekors at det av Haukelands rapport fremgikk at mange av dykkerne var traumatisert fordi de hadde vært vitne til så mange dødsfall. Hvilke dødsfall, spør Fanebust, idet han retorisk gjennomgår de dødsulykkene som fant sted, og hvor det som går igjen nettopp var fraværet av vitner. Det forhold at man skulle ha sett så mange av sine arbeidskollegaer dø, førte for øvrig til at diagnosen posttraumatisk stressyndrom (PTSD) satt noe løst. PSTD er en diagnose som i det vesentlige bygger på skadelidtes egen beskrivelse av traumer, og som er vanskelig å overprøve utover at man evt. må verifisere at opplevelsene som sådann er sanne. Dette ble i liten grad gjort - utover at Haukeland-rapporten åpnet for at ikke alle snakket like sant. 

Noe av det jeg likte med Frode Fanebusts bok - fordi dette viser at han ønsker å balansere sin fremstilling - er at han beskriver et kynisk arbeidsliv, der enkeltpersoner ble både brukt og misbrukt, der myndighetene burde ha vært mer på banen men var sørgelig fraværende (og lot seg blende at profesjonelle oljeselskapers representanter), der en arbeidsmiljølov ikke gjaldt for dykkerne, som kanskje kunne trengt ekstra vern, der dispensasjoner fra myndighetene var det vanlige og ikke at man fulgte hovedreglene osv. Fanebust neglisjerer ikke at dette er et faktum. Han neglisjerer heller ikke at det er skammelig at norske myndigheter ikke tok ansvar tidligere. Saken er at denne delen av historien er "god nok" for dem som var ute etter å lage skandale av det som skjedde. Men på et eller annet tidspunkt tok det helt av, og den historien som stort sett har fått lov til å versere i de seneste år, er rett og slett ikke sann. Dette bedraget har ført til at alle (?) nordsjødykkere har fått om lag 5 millioner i erstatning - enten de rent faktisk ble skadet eller ikke. Det er altså ikke gjort noe forsøk på å differensiere mellom dem som selvsagt var i posisjon til å få erstatning, opp mot dem som ikke skulle hatt det (og som utgjorde flertallet). 

Hvor spesielle var egentlig dykkerne?

"Dødsrisikoen for nordsjødykkerne i norsk sektor har sannsynligvis vært høyere enn for sammenlignbare yrkesgrupper, men i virkeligheten på et nivå mellom en fjerdedel og en femtedel av dødelighetstallene som har vært referert i mediene. Totalt har 17 dykkere omkommet i norsk sektor, fire av dem nordmenn. Til sammenligning har 44 nordsjøarbeidere omkommet i fallulykker, 49 i helikopterulykker og 141 i ulykker som skyldes konstruksjonssvikt.

Det er dokumentert at noen dykkere er påført varige og til dels alvorlige fysiske helseskader som en følge av dykkingen. Men Haukeland-undersøkelsen viste også at flertallet av pionerdykkerne hadde en helse på nivå med jevnaldrende som ikke hadde vært dykkere. Forskerne problematiserte selv at sykdom ikke behøvde å ha sammenheng med karrieren som dykker, samt at det var indikasjoner på at ikke alle hadde gitt sannferdige opplysninger. Mediene ser ikke ut til å ha fanget opp forskernes advarsler. De har også vist liten interesse for helseskader hos andre nordsjøarbeidere, tross at det er dokumentert både løsemiddelskader og høyere kreftrisiko, samt forsøk fra oljeselskaper på å tildekke virkeligheten gjennom egne rapporter og ved å legge hindre i veien for fri forskning." (side 156)

Fanebust navngir også en norsk journalist som har fått pusle omtrent alene med dette i en årrekke, hvilket han betegner som oppsiktsvekkende. Hvorfor var ingen andre journalister interessert i en sak som dette? Og hvorfor gravde ingen dypere i saken? I stedet ble det bare skrapt i overflaten, og dermed kunne dette skje. For noe av det som overrasket Fanebust aller mest var nemlig at opplysningene var der, og at han ikke trengte å lete lenge etter dem. Det hadde mao. ikke krevd rare kildekritikken for å finne frem til relevant faktum i saken.

"At nordsjødykkerne kjemper for sin sak, er å forvente. At de selv - og deres kamporganisasjoner - påstår at de står i en særstilling, er helt naturlig. Men vi andre kan med fordel tenke litt grundigere over om de har rett." (side 156)

Helt til slutt i sin bok tar Fanebust opp det store paradokset om at 271 av de i alt 288 som har omkommet i arbeidsulykker i norsk sektor av Nordsjøen, ikke var dykkere. 

"Hvem snakker for dem og deres pårørende, og for de etterlatte eller to eller fem tusen nordsjøarbeiderne som siden 1967 må ha blitt minst like skadde og traumatiserte som mange av pionerdykkerne?  .... I rettferdighetens navn: Burde ikke også disse fått sine millioner i erstatning? Det vil være den naturlige følgen av hvordan samfunnet taklet dykkernes krav. Og det ble faktisk gitt erstatning til de overlevende ved Kielland-ulykken, til og med en "romslig" en, om vi skal tro den offentlige utredningen som kom i etterkant. De som ikke var (synlig) skadet fikk 25 000 kroner. De som var blitt skadet fikk mellom 50 000 og 425 000, avhengig av alvorlighetsgrad." (side 168)

Og videre på side 169:

"Det er med andre ord ikke spørsmålet om millionerstatninger som er absurd, men samfunnets skylapper i forbindelse med en enkelt yrkesgruppe og politikernes håndtering av pionerdykkerne. Vi burde hatt - og må få - en bedre beredskap for dem som opplever traumatiserende ulykker og kollegers død. Det må gis rom for yrkesskader som ikke følger en vedtatt mal. Her finnes det nyttig lærdom å trekke av dykkersaken. Men det fantes aldri noen grunn til å sortere en liten gruppe arbeidere og drysse mer enn en milliard kroner utover dem. Det var et narrespill som fikk oss til å glemme det som var større og viktigere."

Frode Fanebusts bok fremstår både som grundig, troverdig, godt dokumentert og tankevekkende. Det kanskje aller verste er at dette ikke er det eneste området hvor dårlig kildekritikk fra medias side er med på å skape historier uten rot i virkeligheten. Slik det ofte kan bli når man aldri spør den hvis side som byr på "den beste historien", hvilken agenda de har ... Det holder ikke å "føle" at noen er mer troverdig enn andre, og norsk journalistikk bør være tuftet på mer enn tilgrunnliggende konspirasjonsteorier om at staten eller andre aktører hele tiden forsøker å unndra sitt ansvar. 

I dykkersaken var det i ytterste konsekvens ikke opplagt at det var staten - og ikke oljeselskapene selv, som jo faktisk var dykkernes arbeidsgivere - som skulle ta hele ansvaret. "De lærde" har stridet om dette i en årrekke, og det er vel derfor ikke tilfeldig at en sak som dette måtte gjennom hele rettsapparatet i Norge og altså helt opp til Høyesterett , før domstolen i Strasbourg kom med den endelige dommen som Norge må rette seg etter. Mange av manglene som har vært presentert underveis i det som kalles Nordsjødykker-saken, har mer skyldtes dårlig kompetanse og elendige systemer enn unndragelse satt i et bevisst system (slik konspirasjonsteoretikerne påstår). Bevares - det fritar selvsagt ikke for ansvar - men det hele blir tross alt seende litt bedre ut - og sannere! - når systemet ikke i tillegg skal demoniseres. 

Jeg håper at denne boka blir lest av riktig mange og at det kommer opp en samfunnsdebatt i kjølevannet av avsløringene. Evaluering er et riktig trendy moteord for tiden, men det betyr i grunnen bare at man i etterpåklokskapens grelle flombelysning må lete etter hva man kan lære av dette - forhåpentligvis uten for mange tendenser til syndebukk-tenkning (for det kommer det jo sjeldent noe godt ut av - i alle fall vil de som aller mest trenger å lære noe av dette, antakelig gå i skyttegravene og begynne å skyte tilbake i stedet, slik vi dessverre har sett tendenser til allerede hos enkelte politikere ... Hvorfor ikke lese boka først, liksom?). En sunn og god evalueringsprosess vil forhåpentligvis føre til at sentrale aktører lærer noe av dette, og tenker seg litt mer om neste gang man står oppe i et lignende dilemma. Joda, en god historie - men er den sann? Eller: representerer den hele sannheten? For eksempel ... I siste konsekvens maktmisbruk på sitt verste ...

Jeg for min del har mye godt mistet interessen for den norske journalistikken på en rekke områder, fordi den fremstår som for løssalgsorientert (les: fordummende) med all sin ufullstendige kildekritikk. "Den gode (og salgbare) historien" er alt som teller ... Balansen er fraværende. Da blir man ikke klokere av å lese - bare dummere. Det verste er at slik journalistikk bidrar til å skape parallelle og usanne virkeligheter, som våre rikspolitikere biter på!

Jeg anbefaler Frode Fanebust sin bok "Dypt urettferdig" på det varmeste! Måtte han få Fritt Ord-prisen for denne modige boka! Og så er jeg spent på hva denne boka vil føre til ...

Utgitt: 2014 
Forlag: Pax
Antall sider: 191 
ISBN: 978-82-530-3736-3
Boka har jeg fått fra forlaget 

Frode Fanebust (Foto: lånt av forlaget)
Andre artikler om boka:
- Aftenbladet v/Tor Gunnar Tollaksen - 8. oktober 2014 - Forfatter mener nordsjødykkere har svindlet staten - "- Bløff er et sterkt ord, men dykkersaken er et uvanlig godt eksempel på historieforvrengning. Det er noe alvorlig galt med det bildet som er skapt av dykkerne. Nordsjødykkerne er ikke en samstemt flokk, men en uensartet gruppe som rommer både ærlige folk, løgnhalser og de som henger seg på for å få erstatning de egentlig ikke har krav på, sier Frode Fanebust."
- NRK v/Rolv Christian Topdahl og Lars Navestad - 8. oktober 2014 - Nordsjødykkerne har holdt politikerne for narr - "Har fått nesten 6 millioner i erstatning. Nylig ble nordsjødykkere med psykiske eller fysiske lidelser i gjennomsnitt tilkjent 2,2 millioner kroner hver i erstatning fra staten. Dykkerne har da totalt fått 5,8 millioner kroner i erstatning for skader de har pådratt seg på jobb. Siden dette gjelder om lag 260 dykkere, har staten utbetalt rundt 1,5 milliarder kroner til nordsjødykkerne."
- Yr.no v/Hanne Høyland og Siri Wichne Pedersen - 11. oktober 2014 - Forfatter avviser kritikk mot "Dypt urettferdig" - " – I sin kritikk av meg, begynner stortingsrepresentant Erlend Wiborg i feil ende. Han svarer med at nordsjødykkerne er verdige, og enhver kritikk er uverdig. Slik er det ikke, sier Frode Fanebust til NRK.
Denne uken kom boken hans «Dypt urettferdig». I boken skriver Fanebust at flere nordsjødykkere har holdt staten for narr, og at de ikke har fortjent millionerstatningen de har fått.
Etter å ha lest Fanebusts uttalelse, fortalte Frp-politiker Erlend Wiborg at han ikke er særlig imponert over Fanebusts krasse uttalelser.
– Jeg synes det er uverdige uttalelser, som også er veldig uheldige. Her er det snakk om en gruppe mennesker som har lidd betydelig, sa Wiborg til NRK på torsdag.
Erlend Wiborg (Frp), mener det finnes nok av dokumentasjon på at nordsjødykkerne hadde krav på erstatning.
Wiborg var selv med på å behandle saken i Stortinget i sommer. Da ble det klart at nordsjødykkerne fikk 2,2 millioner kroner hver i erstatning fra staten."

- Bok365 v/Cora Skylstad - 27. august 2014 - Sannhet på dypt vann - "– Overdrivelser.
Fanebust mener det har versert betydelige overdrivelser i media av hvor stor andel av nordsjødykkerne som har fått men. Det har for eksempel blitt hevdet at 35 prosent av tidligere dykkere opplevde sterke smerter i hverdagen. Mindre kjent har det vært at disse tallene kommer fra en undersøkelse utført blant den andelen dykkere som meldte seg uføre ved Haukeland sykehus, ifølge Fanebust."
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)

Dag Hoel: «Armageddon Halleluja! Møter med politisk kristendom»

$
0
0
Når kristendommen blir politisk ...  

Dag Hoel (f. 1962) er norsk fotograf, filmprodusent og forfatter av dokumentarbøker. Før "Armageddon Halleluja!" har han utgitt tre bøker; "Dette er Cuba, alt annet er løgn!" (1996), "Veien til Damaskus" (2012) og "Liv laga" (1991) sammen med Rolf Jacobsen. De tre siste utgivelsene er det Spartacus forlag som har stått bak. Jeg hørte Dag Hoel presentere sin bok på Pax og Spartacus´felles pressekonferanse tidligere i høst, og det var tilstrekkelig til at en interesse for temaet ble tent. Fra før av har jeg interessert meg sterkt for Midtøsten-konflikten, og leser en del av den litteraturen som kommer om dette temaet på det norske bokmarkedet - senest Hanne Eggen Røisliens "Israelerne - kampen for å høre til", Åshild Eidems "Spillet om Gaza", Peter Normann Waages "Midtøsten etter den arabiske våren" og Amin Maaloufs "Identitet som dreper" - bare for å nevne noen. 

"Vi snakker om politisk islam, men sjelden om politisk kristendom. For det finnes kristne som elsker Israel fordi det er Guds trone på jorda. For dem var opprettelsen av den israelske staten i 1948 fullbyrdelsen av en profeti. Jødenes tilbakevending til landet de fikk av Gud, bekrefter at Armageddon, verdens undergang, er nært forestående. Inntil da må det være krig i Midtøsten. Og fredsarbeid er å motsette seg Guds vilje." 

Slik presenteres boka av forlaget. Dag Hoel har under sitt arbeid med boka vært både i Setesdalen, i Texas og i Israel for å finne svaret på hvem kristensionistene er, hva de står for og hvilken innflytelse de faktisk har i det politiske landskapet i verden. I USA har de en betydelig definisjonsmakt over det politiske livet, og også i Norge er det mye aktivt menighetsarbeid blant kristensionistene, hvor noen kaller seg Israel-venner. De støtter Israel nær sagt uansett hva Israel foretar seg, selv når helt fundamentale menneskerettigheter settes til side. Alt for den gode sak - nemlig at endens tid er nær, og faktisk kan trenge litt drahjelp - for så skal Jesus komme tilbake og regjere verden fra Jerusalem. 

"Fra tid til annen møter jeg troende kristne som støtter Israel med urokkelig inderlighet. Kjærligheten til jøder er en grunnstein i deres livssyn, og man skal elske Israel.

Hvorfor skal man egentlig det?

Boka kaster et lys over en politiskreligiøs overbevisning som kalles kristen sionisme. Kristensionistene er oftest fundamentalister - de leser Bibelen bokstavelig. De ser på Israel som fullbyrdelse av profetier. Jødenes tilbakevending bekrefter at vi nærmer oss det endelige slaget mellom gode og onde krefter ved Armageddon - Ragnarok. Inntil da skal det være krig i Midtøsten. 

Når Jesus har nedkjempet arabere og russere og alle Satans styrker ved Armageddon, vil jødene nå målet Gud har for dem - de vil ta imot Jesus." (side 7)

I likhet med svært mange nordmenn som vokste opp på 1960- og 70-tallet, bar også Dag Hoels oppvekst preg av en hel del religion. I tillegg er hans kone pinsevenn, leste jeg i et intervju med ham. Selv om han ikke er religiøs selv, kan han sin Bibel-historie - nok til å stille mange åpne og nysgjerrige spørsmål under sine reiser både i Israel, Norge og USA. Det fine med boka er at han tross egen skepsis gjør dette på en svært respektfull måte. Han oppnår tillit og åpenhet, og ingen av dem han er i kontakt med gir opp tanken på at han nok skal bli en av dem. Han blir bedt for, han blir forsøkt frelst, han blir belært - men like fullt blir påvirkningen aldri mer enn utvortes, for å bruke hans egen beskrivelse av dette. Det trenger liksom ikke inn i ham. 

Den som trodde at det er gratis å gå på bedehus, tar skammelig feil. Over alt forventes det donasjoner til kollekten, og man er da moderne og tar kredittkort også, må vite! Det er frelse i Visakortet. 

"De kristne holder ondskapen tilbake med bønn, men etter opprykkelsen, når bønnene forsvinner fra jorda, går det galt med verden. 
- Det blir et helvete vi ikke har sett maken til, det står jo det! Satan kommer ned til jorda, sier Roger, og det er som han gyser inni den burgunder genseren. Han må en tur ut på kjøkkenet for å spytte ut det som er igjen av snusen. 

Etter sju år med lidelser kommer Jesus. Han stiger ned fra Oljeberget, og det er så kraftfullt at det revner i to. Så tar han kommandoen og avgjør slaget ved Armageddon. Jesus og englene jager Satan og Antikrist fra jorda, og så begynner endelig Jesu tusenårige fredsrike." (side 19)

I USA representerer kristensionistene en reell maktfaktor, og Obama har ingen høy stjerne siden han ikke applauderer alt Israel gjør, men tvert i mot er meget kritisk. (Enkelte har endog gått så langt som å hevde at det er han som er Antikrist - min bemerkning.) Det finnes for øvrig også jøder i USA som tar sterk avstand fra den nasjonalreligiøse politikken i Israel - ikke bare blant de sekulære, men også i de ortodokse miljøene. 

Noe av det skumleste er at apokalyptikerne mener at endetiden ikke kommer av seg selv, men må antennes ... Det er til å bli skikkelig mørkeredd av!

"... For første gang i historien er tilliten stor mellom kristne og jøder. 
- Det som samler oss er en milliard muslimske fiender. Uten dem ville vi krangle, men fordi muslimene truer oss, står vi sammen. 

Tilliten mellom jøder og kristne, som vi selv er eksempel på med vårt besøk, er ikke uten nyanser. I deler av kristenheten er skepsisen til Israels politiske forehavende voksende. Men israelerne opplever at blant konservative og fundamentalistisk troende, er det sterk oppslutning om Israel, og det er betydelig felles politiskreligiøs grunn å stå på. Kristensionistiske grupperinger, som European Coalition for Israel og Jerusalem Summit, driver omfattende lobbyvirksomhet mot EU og Washington for det de mener er Israels sak. De samarbeider tett med den politiske høyrefløyen i Israel." (side 144)

"- Jødene har fått noe nå, i 1948 og i 1967, men Det lovede landet er mye større. De får kanskje ikke hele området før i Tusenårsriket, men de er på vei mot det som profetene og Gud har lovet dem. Det strekker seg fra Eufrat i Irak og inn i Egypt. Det er deres framtidige land. 

Jeg spør hvorfor det er riktig å støtte de jødiske bosetterne?

- Det jødiske folket er hovedpilaren i Guds frelsesplan for menneskene. Det er det enkle svaret. Realitenene er at folk, kristne eller ei, har de forskjelligste grunner til å støtte Israel. Noen reagerer på måten jødene blir behandlet i media. Noen er opptatt av Holocaust. Men Karmels støtte til Israel er bibelsk." (side 190

Dag Hoel konkluderer i sin bok med at kristensionistenes fremferd overfor Israel fører til økte spenninger og ikke til fred i Midtøsten. I stedet bygges konfliktnivået opp - nærmest for å fremskynde Armageddon ... 

Med lun humor og varme skildrer Hoel møtene med de innvidde i de kristensionistiske miljøene. Jeg har fått med meg at noen mener han er sarkastisk og ironisk, men selv er jeg ikke enig. Noen sider ved miljøene han har vært borte i, har imidlertid en del naivistisk ved seg, og det er dette jeg opplever skinner litt igjennom fra tid til annen. Dersom Hoel ikke skulle ha skrevet om dette, ville bokprosjektet hans ikke vært annet en en ensidig hylling av miljøet. I stedet opplever jeg at boka er svært balansert og reflektert, og at han i sin tilnærming er respektfull til det siste. Beundringsverdig respektfull, vil jeg understreke. Han kunne virkelig gått mye lenger! Men det hadde kanskje kostet mer enn det smakte?

"Armageddon Halleluja!" er en spennende og interessant bok om et fenomen som jeg kjente nokså lite til før jeg begynte å lese den. Han har helt rett: muslimsk fundamentalisme eller politisk islam har vi hørt mye om. Mens kristen fundamentalisme har vært mye mer ukjent - kanskje bortsett fra i USA, hvor man som politiker ikke kommer særlig langt dersom man ikke har sin bibeltro i orden. 

Boka fremstår som en slags reiseskildring fra Setesdalen, en tur innom Texas og til en bussreise i Israel. Litt rotete til tider var den, slik at det var litt vanskelig å finne tråden noen ganger, og en del gjentakelser ble det også. Samtidig gjorde dette boka til noe ganske annet enn en akademisk avhandling, og nettopp dét var faktisk litt befriende. Det gir fremstillingen et sjarmerende og personlig preg, og jeg kan illustrere dette ved å sitere følgende fra side 112:

"Tilbake på hotellet, med slitne knær etter Jerusalem-marsjen, slår Ingar og jeg av en prat om hvas om skal skje med jødene under krigene i trengselstiden, før Jesus kommer. Ingar viser til profeten Sakarja. Han har det klart. To tredjedeler av jødene skal utryddes. Noen troende mener at denne utryddelsen allerede har skjedd. Andre mener det vil komme, forklarer Ingar.

Jeg synes det er for galt. Jeg vil ikke ha en slik Gud, og jeg tilstår overfor Ingar at jeg gir Den hellige ånd mye å jobbe med etter affæren med Jan Hanevold. Det virker ikke som Han klarer å hamle opp med meg. Ingar på sin side mener jeg må være tålmodig. Det kommer, om ikke så brått. Men det nytter ikke om man er uvillig. Det å bli frelst er en bestemmelse man tar. En må ønske det.

Kanskje det er der det stikker. Jeg forsvarer meg med at jeg ikke kan bestemme meg for en omvendelse jeg ikke kjenner noen trang til. Ingar er uforsonlig på dette punktet." 

Dag Hoel er innom mange temaer; som Karmel-Instituttet, som religiøs nasjonalisme, som nybyggere i Samaria, som Israel-venner og kristensionisters pilgrimsreiser til Israel, som løvhyttefesten og en hel del annet. Hans bok er et fint tilskudd i debatten om politisk religiøsitet, som har en tendens til å overfokusere på islams rolle. Vi har det i aller høyeste grad innenfor kristendommen også!

Har du interesse for denne problematikken - ikke nøl med å lese boka! 

Utgitt: 2014 
Forlag: Spartacus
Antall sider: 208
ISBN: 978-82-430-0829-8
Boka har jeg fått fra forlaget


Dag Hoel (Foto: lånt fra forlaget)
Flere artikler om boka:
- Dagen v/Johannes Ek Reindal - 27. august 2014 - Kristensionistene bidrar til økt spenning "- Han reiser også rundt i Norge og besøker israelsvenner og kristensionister. Det er en mangfoldig gruppe.– Det er ikke enkelt å fremstille kristensionistene. Det er en kompleks gruppe som endrer seg hele tiden. Det er masse nyanser. Boken viser hovedtendenser slik det er nå, forklarer han.
I forsøket på en definisjon av et minste felles multiplum trekker Hoel frem følgende fellesnevner: Kristensionister ser det som skjer i Midtøsten i lys av profetier i Bibelen. Opprettelsen av Israel er fullbyrdelsen av mange av disse profetiene. Derfor er Israel guddommelig. Landet skal vokse og bli større, mye større enn det er i dag. Derfor blir det meningsløst å tale mot Israels ekspansjon, fordi dette fullbyrder bibelske profetier. Det å arbeide for fred og forsoning er å motarbeide disse profetiene.
– Det skal være krig i Midtøsten, sier Hoel."

- Vårt Land v/Alf Gjøsund - 27. august 2014 - "Kristne sionister helliggjør vold" - "– Hvor stort er miljøet?
– I Norge er det kanskje ikke så stort, men vi snakker om en del av de karismatiske menighetene. I USA er de betydelig større.
– Hva er motivasjonen deres?
– Dette er jo et engasjement som henger sammen med endetiden og dommedag. For manges vedkommende tror jeg interessen skyldes en redsel for endetiden og dommedag.
– Bør ideologien bekjempes?
– Den bør utfordres, som alle andre ideologier. Det er slik vi kommer videre."

- Fritanke v/Kai Eldøy Nygaard - 10. september 2014 - Kristensionistene har politisk innflytelse i Norge "Forfatteren Dag Hoels reiser inn i konservativ kristendom førte ham til dette arnestedet for kristensionismen, og en av USAs rikeste delstater. 
De har makt, og de påvirker landets politikere. Hjemme i Norge besøkte Hoel lignende menigheter i Setesdal, Trondheim og Oslo. Det han så og hørte, overrasket ham. Da han etterhvert oppdaget grupperingenes politiske innflytelse, ble han bekymret.Kristensionistene har politisk innflytelse også i Norge. De preger mediebildet i større grad enn jeg opprinnelig var klar over, sier Hoel."
- Korsets Seier v/Markus Plementas - 10. september 2014 - Angriper kristensionismen - "– Sionisme er en tenkemåte omkring det jødiske folket som har klare politiske konsekvenser. Den forstår seg som et demokrati og en rettsstat, men har i virkeligheten blitt et etnokrati, altså en stat der ett folk er favorisert ved undertrykking av den palestinske arabiske befolkningen, sa Mæland."
- Aftenbladet - Kronikk ved Dag Hoel - 14. oktober 2014 - Er Israel Guds trone på jorda? "Alle kristensionister er fundamentalister – de leser og forstår Bibelen bokstavelig. Det er den personlige overgivelsen til Jesus som teller i Guds regnskap. Darwinisme og vidløftig vitenskap om Gud og mennesker vil kristen-sionistene ha seg frabedt. Bibelen er hellig og ukrenkelig. Den er Guds reguleringsplan, hvor en finner Hans forehavende med menneskene beskrevet. Om den leses med riktig sinnelag, forstår man at nøkkelen til frelse er å stå jødene bi, og slik bidra til at de kan finne fram til Jesus."
- Bok365 v/Cora Skylstad - 28. august 2014 - Fra Setesdalen til Texas - "– Forestillingen er at opprettelsen av Israel oppfyller en guddommelig profeti. Det innebærer at å arbeide for fredelige løsninger, er å motarbeide det som er profetert. Det gir ingen mening å motsette seg Guds vilje, dette er en undergang man må gjennom. Men man må hjelpe og trøste det jødiske folket på vei til Tusenårsriket, sa Hoel."
- NRK v/Hermund Haaland - 10. september 2014 - Ensidig Israel-støtte vil avta 
"Paradokset i dag er at samtidig som unge kristne modererer sitt syn sammenlignet med foreldre og besteforeldre, synes muslimske miljøer å radikaliseres. Et viktig spørsmål blir derfor om moderate muslimer vil komme på banen, slik at også den propalestinske virkelighetsoppfatningen av konflikten nyanseres. Først da vil norsk midtøstendebatt kunne flyttes fra de ekstreme ytterpunkter."
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)
Viewing all 1060 articles
Browse latest View live