Quantcast
Channel: Norske bokblogger » bokanmeldelse
Viewing all 1060 articles
Browse latest View live

Bokanmeldelse: Steinhimmelen av Karin Brunk Holmqvist

$
0
0
Forlag: Silke
Original tittel: Stenhimlen
Norsk tittel: Steinhimmelen
Forfatter:  Karin Brunk Holmqvist
Oversetter: Elisabeth Haukeland, MNO
Format: Innbundet
Sideantall: 220
Utgitt: 1999
Min utgave: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar










Forfatter


Karin Brunk Holmqvist  er født i 1944 og er en Svensk forfatter. Ved siden av å være forfatter har hun jobbet som magiker,sosialarbeider og politiker.Tidligere har hun utgitt følgende bøker på norsk PotensgiverneRapsgubbeneSirlige gentlemen ønskes, Rosa elefanter og Kaffe med musikk, Høyt henger de og søte er de som kom ut i fjor. Bøkene hennes er veldig populære i Norge og har over 500 000 lesere.







De fleste av dere vet at jeg digger den verden og de eldre menneskene Holmqvist skaper i bøkene sine, og denne gangen var det to ting som gjorde det litt ekstra spennende å gå i gang. For det første så er dette en av de første bøkene til forfatteren samt at denne gangen er det ikke eldre mennesker som var i hovedfokus men 34 år gamle Erna. Men fortvil ikke, det blir en dose med eldre mennesker også denne gangen.


Steinhimmelen refererer til et sagn som går rundt i denne lille bygda Kivik og sagnet sier at om noen elsker oppe ved den gamle kongegraven(gravrøysa) når det er fullmåne så løsner steinene og danner en himmel og det elskende paret vil aldri mer bli skilt ad.


Den 34 år gamle Erna bor fremdeles hjemme på gården sammen med foreldrene sine, Ernst og Viola Henningsson. Erna ble tatt med tang når hun ble født og dermed har hun et eggformet hode og har blitt mobbet for dette hele livet. Øverst på issen hadde hun en liten plett med hår som lignet veldig på en slitt barberkost, og ved tinningen og i nakken vokste det ikke noe hår i det hele tatt.
Så for de aller fleste var nok ikke den sjenerte Erna noe syn på gaten til tross for at hun hadde noen vakre øyne.


Når Börje nå sto opp og så ut i mørket, dukket piken fra auksjonshallen plutselig opp i bevisstheten hans igjen. Han forsto ikke egentlig ikke hvorfor. Hun var jo ingen skjønnhet - det var noe merkelig med hodefasongen og håret hennes - men øynene var fantastisk vakre. De virket kloke og sørgmodige, men hadde et skjult glimt. Han hadde hatt lyst til å snakke lenge med henne, om bøkene.
S. 32

Hos familien Henningsson er det faren som er sjefen, og både Viola og Erna må gå på nåler når han er i nærheten, og det har ikke blitt noe bedre etter at han ble syk med Parkinsons heller, snarere tvert i mot. Erna blir holdt meget stramt i tøylene til tross for at hun er en godt voksen dame.

En dag er de på en dødsboauksjon etter den avdøde rektor Påhlsson og Erna kjøper med seg en kasse med  gamle bøker, og det er når hun blar i disse hun kommer over noen gamle kjærlighetsbrev.
På den samme auksjonen befant også den ny innflyttede kunstneren Börje seg, han kjøper også en kasse med gamle bøker som det skal vise seg også inneholder noen gamle kjærlighetsbrev.

Så trenger man vel ikke være rakettforsker for å finne ut at disse to  har lyst til å finne ut av denne kjærlighetshistorien og hva som skjedde med menneskene bak disse brevene.


Neste morgen hadde Erna sneket kjolen sin inn i klesskapet. Hun tenkte at hun skulle vaske den en dag da foreldrene ikke var hjemme. Hun hadde sovet tungt, og det verket i hodet. Hun ville ringe til Börje og fortelle alt. Han var så klok og ville sikkert kunne gi henne et råd. Begge foreldrene var ute på gården, og Erna gikk rett bort til bordet og bladde nervøst i avisen for å se om det sto noe om innbruddet på hotellet. Inni seg var hun nesten helt sikker på at det ikke kom til å stå noe om det. Kanskje hadde de ikke engang oppdaget hva som hadde skjedd, enda.
S. 153


Nok en herlig bok fra Holmqvist og selv om den var forutsigbar så koste jeg meg veldig og syntes ikke at det gjorde noe at den endte som jeg forventet meg. Dette er lettlest og fin underholdning uten noe som kan minne om motstand og av og til er det akkurat det man trenger.
Likte godt at forfatteren hadde en yngre person som hovedperson denne gangen, men som jeg skrev innledningsvis så får vi en dose med eldre mennesker her også i form av Ernas foreldre og noen eldre gubber fra bygda.
Av karakterene likte jeg Erna og Börje aller best, men etterhvert også Viola selv om hun irriterte meg nesten like mye som Ernst gjorde til å begynne med. Ernst, makan til fyr som skal herse med folk han har rundt seg, for en irriterende type, og Viola er ikke noe bedre når hun godtar å bli behandlet på den måten. Dette er vel aller første gang jeg har blitt irritert på noen av karakterene Holmqvist så da har det engasjert meg på en eller annen måte. De gangene jeg ikke irriterte meg over Ernst så koste jeg meg og alt i alt ble det en koselig og fin leseopplevelse. Spennende med dette sagnet og ikke minst disse kjærlighetsbrevene.
Gleder meg til neste bok allerede.
Anbefales!






... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Bokanmeldelse: Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

$
0
0
Forlag: Cappelen Damm
Tittel: Kjære søster
Forfatter: Alf Kjetil Walgermo
Format: Innbundet
Sideantall; 95
Utgitt: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år, BBP2015
Kilde: Leseeksemplar












Forfatter

Alf Kjetil Walgermo er født i 1977 og er en norsk forfatter, journalist og litteraturkritiker. Tidligere har han blant annet skrevet ungdomsromanen Mitt bankande hjarte, en barnebok og en billedbok. Han debuterte som forfatter i 2003.









Kjære Søster er en ungdomsroman som tar opp et ganske så aktuelt tema, nemlig om facebook-profilen skal fortsette å være åpen etter at en person er gått bort, som en minnelund. Senest for noen dager siden var det en artikkel i VG om hvordan man kunne velge hvem som skal arve facebook-kontoen.

I romanen er det den 16 år gamle Eli Anne som skriver på veggen til sin avdøde lillesøster Amalie, faren deres har bestemt at profilen til Amalie skal slettes og Eli Anne har dermed bestemt seg for å skrive til søsteren hver eneste dag frem til det skjer.
Dette for å få tatt et skikkelig farvel med henne og for å ta opp ting de ikke fikk gjort mens lillesøsteren var i live, som for eksempel at de var forelsket i samme gutt. Hun har vært inne på profilen til Amalie og endret noe med innstillingene slik at det er kun hun selv som kan lese hva hun har skrevet.


5.oktober

 Kjære søster

I dag ville du fylt 15 år. Pappa sier at vi skal komme igjennom dette. At livet framleis er verdt å leve. men eg fekk ikkje ein gong sagt farvel til deg. Eg fekk aldri gitt deg ein siste klem. Eg trudde det skulle bli lettare etter kvart. At dei gode minna skulle ta over for alt det fæle. Men det er  motsett. Eg saknar deg meir og meir....(...)

S. 5

Sentralt i boken står musikk og ulike musikksjangere, og ikke minst Patti Smith som Amalie var en stor fan av. Nå er det Eli Anne som spiller den musikken, hun som ikke kunne fordra den når søsteren fremdeles var i live.
Hver eneste dag frem til 24. desember skrive hun og på denne tiden har vi får tatt del i en søsters sorgprosess hvor hun etter hvert klarer å legge bak seg noe av sorgen og savnet etter sin kjære lillesøster.

24.des


Kjære søster.


....(....)...Eg elskar deg, kjære søstera mi. Heretter kjem eg til gravsteinen din om eg treng å snakke med deg. Kan du love å lyse imot meg med gullskrift?


S. 95


Dette var både gripende, sårt og vakkert på en gang. Boken er lettlest og består av små og noen litt lengre tekster hvor vi tar del i den sorgprosessen Eli Anne må gjennom for å kunne ta et endelig farvel med søsteren og komme seg videre med livet sitt. For Eli Anne stoppet verden omtrent opp når søsteren døde så brått, hun ble deprimert og klarte ikke å håndtere hverdagen. Men gjennom "samtalene" med søsteren klarer hun  etter hvert å slippe noe tak i den verste sorgen. Dette er en ungdomsroman men går fint an å leses av voksne også. Om min facebook skal overleve etter at jeg har gått bort har jeg ikke tatt stilling til men på en måte kan jeg forstå de pårørende som velger å la profilen stå selv etter at en av deres kjære har gått bort. Det kan være godt å ha et sted å minnes den som ikke lenger er her.
Boken anbefales for både voksne og ungdom.




Patti Smith er ikke akkurat "my cup of tea" men siden dette er sangen som inspirerte Amalie til å danne bandet " Amalie and the stars" så måtte jeg ha den med.











... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Bånn gass, uten kompass

$
0
0
Denne ungdomsdebuten fra Camilla Otterlei er en roadmovie i bokform, både i konkret og overført betydning. Til tross for gode idèer beveger den seg farlig nær grøftekanten. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Bokanmeldelse: Dyr, sortert etter alder av Frøydis Sollid Simonsen

$
0
0
 Forlag: Flamme forlag
Tittel: Dyr, sortert etter alder
Forfatter: Frøydis Sollid Simonsen
Format: Heftet
Utgitt: 2014
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Kjøpt













Forfatter

Frøydis Sollid Simonsen er født i 1986 og er oppvokst på Nesodden. Hun bor nå i København. Hun debuterte med boken Hver morgen kryper jeg opp fra havet i 2013.










Jeg leste den første boken til forfatteren og likte den veldig godt, jeg har forøvrig skrevet om den her, og jeg ante ikke at hun hadde kommet ut med en ny bok før jeg kom over en omtale inne hos  Gro.
I likhet med den forrige boken var det også her lagt inn en leksikalsk tekst i tillegg til selve historien, og denne gangen begynner hun hvert kapittel med å snakke om et dyr og dets forventet levealder.
Man kan trygt si at det er en underlig liten sak dette også, men underlig og kanskje litt "rart" er kult når det er ført i Simonsens penn.


Dyr,sortert etter alder er altså en prosabok om en 93 år gammel farmor og hennes barnebarn må vite.
Den handler om livet og hvor kjørt det faktisk er og hvor fort det kan snu eller hvor sakte det eventuelt kan gå når livet er på hell. Barnebarnet ser at farmoren slik hun egentlig er, er i ferd med å forsvinne, og forbereder seg på at hun skal dø.



Trykk på bildet for større skrift


Men så skjer det noe midt i boken for da endrer  alt seg og forfatteren  forteller om en ulykke som skjedde med henne selv da hun ble påkjørt av en ambulanse, og teksten om dyrene forsvinner.
Barnebarnet som forventet at farmoren som var gammel og skrøpelig snart skulle dø, men så holdt hun på å dø selv i en ulykke,
Dette var et smart grep fra forfatterens side syntes jeg som en påminnelse til oss om hvor fort ting faktisk kan endre seg.

Dette er en liten bok med få sider og kort tekst på hver side. Hver side starter først med teksten om et eller annet dyr før fortellingen fortsetter på en måte.
Likte du den forrige boken hennes så tror jeg at du kommer til å like denne også, og tusen takk til Gro som gjorde meg oppmerksom på denne.
Så er det bare å håpe på at Simonsen kommer til å skrive flere underlige bøker for dette likte jeg.

















... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Kontrollerte nedslag

$
0
0
I debutromanen til Neha Naveen følgjer vi dei indisk-norske tvillingsystrene Chi og Pari gjennom den siste etappen av oppveksten deira. Naveen skriv fram eit spennande univers, men forlèt det dessverre litt for raskt. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Bok: «Elizabeth is Missing»

$
0
0
Forfatter: Emma Healey (f. 1985)
Utgitt: 2014 (utgitt 2015 i Noreg med tittelen Elizabeth er borte, Cappelen)
Format: Innbundet, 275 sider
Forlag: Viking/Penguin

Emma Healey var fjorårets krimsnakkis i vårt naboland, Storbritannia. I følge ein artikkel i Aftenposten 07.02.15 (lest 16.02.15) var det ni britiske forlag som kjempa om å få gi den ut. I Noreg er det Cappelen Damm som gir den ut, men eg er ikkje kjent med om det har vore ein budkrig blant norske forlag. Om eit par veker kjem Healey til Krimfestivalen i Oslo, og denne artikkelen stod på trykk 10.02.15 (lest 16.02.15).

Elizabeth is Missing handler om den nær 90 år gamle Maud Horsham som er dement store deler av tida. I dei klare øyeblikka minnes ho barndommen og etter kvart ungdomstida. Maud skriver lapper til seg sjølv om ting ho må huske, og hjemmesykepleien skriver lapper om kva ho ikkje skal gjere. Det blir ein haug med lapper til slutt, og på ein av dei står det 'Elizabeth is Missing'. Utan at Maud heilt klart husker kvifor ho har skrevet denne lappen blir ho besatt ved tanken på å finne ut kva som har skjedd med naboen og venninna Elizabeth.
Elizabeth is the only friend I have left; the others are in homes or graves. (s. 6) 
Ein del av besettelsen til Maud kan og skuldas forsvinninga til systera Sukey rett etter krigen, ei forsvinning som aldri har blitt oppklart. I klare og uklare øyeblikk gjer Maud sitt beste for å løyse mysteriet sitt, men det er ikkje så lett når du i det eine øyeblikket har ein klar agenda, medan du i det neste ikkje aner kvar du er. Det gjer sitt til at det blir ein del humoristiske episoder. Maud har og familie; ei dotter med dotterdotter som bur i nærleiken, og ein son med familie i Tyskland. Ingen av dei ser ut til å bry seg nemneverdig med mora og bestemoras mysterium. Vil Maud finne sanninga før romanen er slutt?

Emma Healey har muligens laga ein ny sjanger innan kriminallitteraturen, forfattaren seier sjølv i Aftenposten-artikkelen at nokon har kalt boka ein demens-thriller. Elizabeth is Missing er eit friskt pust i ein elles blodig sjanger, språket er godt og kapitla grei størrelse. Likevel er det litt å ta tak i for at den skal få toppscore. Healey benytter seg av ein godt brukt metode, nemleg fortid og nåtid. Viss den metoden skal brukas i hennar framtidige romanar ynskjer eg meg betre avklaring på fortid og nåtid. Her var det til tider reint gjettverk. Det andre er muligens bare meg og min aversjon mot å lese krim på engelsk, (eg gjer det nemleg veldig sjeldan) er at det var ikkje noko driv i romanen. Språket er godt, men for meg flyter det ikkje. Som sagt kan det bare vera meg, og muligens skulle eg ha skifta frå engelsk til norsk utgåve. Uansett anbefaler eg dette friske pustet i krimsjangeren, og eg ser fram til at andre bloggere rapporterer frå si lesing!

XOXO ... (Blogginnlegget er hentet fra My first, my last, my everything!)

Neil Gaiman: Havet i enden av veien

$
0
0
Neil Gaiman er en fantastisk forfatter. Han briljerer med tegneserier som Sandman og tv-manus for Doctor Who. Og han briljerer virkelig med sine fantastiske bøker. Amerikanske Guder er en av mine store favorittbøker. Bare det å skrive tittelen her gir meg lyst til å lese den igjen. Men det er ikke den jeg skal skrive om i dag.

Da Havet i enden av veien først kom ut, hørte jeg anmeldere si at dette var Gaimans beste verk til nå. Stor ord, med tanke på at han står bak Sandman og ikke minst Amerikanske Guder. Boken har stått øverst på ønskelisten min lenge, men det er først nå jeg har fått lest den. Noen ganger blir det bare slik. Først kunne jeg ikke kjøpe den i tilfelle noen ga meg den i julegave, sånærmet bursdagen segog noen kunne gi meg den da. Og så kom kaoset med ny jobb og flytting der ønskelisten min rett og slett ble glemt. Helt til jeg så den på biblioteket her i Bodø.

Den står fortsatt på ønskelisten min, for dette er en av de bøkene man bør eie.

Så, er den Gaimans beste? Vanskelig å si. Personlig vil Amerikanske Guder være hakket foran, men boken er virkelig fantastisk. Havet i enden av veien er en nydelig litteraturperle som hyller den magiske barndommen. Både på godt og vondt. Stemningen som Gaiman klarer å få frem er bare helt utrolig. Innimellom føles det nesten litt som min egen barndom, selv om folk kom i mine bursdagsselskap og jeg hadde ingen magisk dam som faktisk var et hav. Han får frem den barnlige gleden over ting, mysteriet med hvorfor voksne gjør som de gjør, og frykten for det skumle og ukjente.

Jeg vil ikke si så mye om handlingen, men det starter med at hovedpersonen (en godt voksen mann) sniker seg bort fra en begravelse og drar til området hvor han vokste opp. Han går til enden av veien, hvor han husker at havet var, men der er det bare en dam. Han setter seg ned og deler minnene med oss som leser. Minnene om en magisk, noe skummel og begivenhetsrikbarndom.

Og når boken er ferdig blir man skikkelig trist, for jeg vil ha mer. Jeg vil tilbake til følelsene og opplevelsen som denne boken er.

Denne boktrailere, for den engelske versjonen, synes jeg var veldig fin og den får frem litt av stemningen i boken:




Jeg kan ikke si annet enn at denne må du lese.

#bok #bokanmeldelse #gaiman #neilgaiman #barndom #fantasy ... (Blogginnlegget er hentet fra Anders Leser)

MYSTERIER – JEG HAR LEST MIN FØRSTE BOK AV KNUT HAMSUN

$
0
0







Det nye året er godt i gang, tiden går utrolig raskt, når jeg legger meg om kvelden er det januar, når jeg står opp er februar her. Den første romanen jeg har lest i dette nye spennende året er Mysterier, en norsk klassikerer ‘de fleste har lest’. Det stemmer jo ikke, men med enkelte bøker føles det virkelig slik. Vel, nå har også jeg lest den! Boken kom til meg fra kjelleren til foreldrene mine. Jeg fikk plukke de jeg ville ha av de gamle bøkene til stefaren min. Mysterier var en av dem jeg tok med meg. Dette var i sommeren 2012.




Mysterier er Hamsuns sjette utgivelse og kom ut i 1892. «Mysterer er løst sammenknyttet med de etterfølgende romanene ‘Redaktør Lynge’ og ‘Ny jord’ på den måten at deler av persongalleriet føres videre i de to bøkene.» - Kilde. Derfor holder jeg på å lese boken Redaktør Lynge akkurat nå; etterpå skal jeg så klart lese Ny jord.




I fjor midt på sommeren blev en liten norsk kystby skueplassen for nogen høist usædvanlige begivenheter. Det dukket op en fremmed i byen, en viss Nagel, en mærkelig og eiendommelig charlatan som gjorde en masse påfaldende ting og som forsvandt igjen likeså pludselig som han var kommet.  – Sitat fra side 5. 


Slik starter romanen. En god begynnelse på en roman. Den fremmede er vår hovedperson som vi blir godt kjent med i løpet av romanen. Han heter Nagel. Det er den 12 juni og solen skinner og flaggene er heist for frøken Kielland som er blitt forlovet. Nagel står på en båt, «egentlig var på veien hjem, men at du med ett blev så levende bevæget ved synet av denne by» - Sitat fra side 32. Nagel går altså av båten og blir værende i denne lille, fremmede kystbyen en god stund. På denne tiden forelsker han seg i byens mest populære jente, frøken Kielland, eller er han forelsket i å være forelsket?  Joda hun er pen og snill, men selve forelskelsen kommer brått og brutalt for ham. På samme tid som frøken Kielland blir forlovet er det funnet en mann død i skogen. Antagelig et mord, det hintes om det, men ingen morder er funnet. Nagel er det jo ikke, for han kom etter mordet var funnet sted. Det sies at Karlson tok livet av seg i skogen fordi han ikke hadde sjans på frøken Kielland. Og dermed blir Nagel svært opptatt av denne unge damen og hva det er med henne som det er vært å dø for.



For å legge ekstra mysterium på toppen av det hele blir vi fortalt tidlig i historien at Nagel går med en liten giftflaske i innerlommen på vesten sin. Han har altså lyst til å ta livet sitt helt fra begynnelsen av, han tenker mye på døden, fantaserer om døden, drømmer om den, romantiserer døden. Men han sier han ikke tør, jeg tolket det helt fra begynnelsen som om han ikke hadde funnet riktig motivasjon enda, og da han hører om denne frøken Kielland som får menn til å ta livet av seg øyner han et håp. Slik tolker jeg det, og hans pågåenhet for å bli kjent med akkurat henne.


Ja, sa hun, jeg forstår nu bedre Deres opførsel den kvæld. De er visst ikke riktig slik som alle andre mennesker. - Fra side 62. 


Mysterier er en roman som lar leseren undre og tenke, lar deg legge merke til detaljer og gjøre opp din egen mening. For vi får ikke alle svarene. Johan Nilsen Nagel, vår hovedperson, er mystisk og irriterende vanskelig å forstå seg på, for å si det på den måten. Han sier han er agronom, at han kommer fra utlandet. Han får besøk av en dame som han tydelig kjenner godt, og hun ler når hun får høre han går rundt i denne fremmede byen og sier han er agronom. Det er helt tydelig ikke sant. Så hvem er Johan Nilsen Nagel? Det får vi aldri vite. Han er som et spøkelse, han kommer og han går.



Man kan for det første godt elske en kokette; det er det ingenting i veien for. - Fra side 123.


Nagel henger seg opp i karakterer i byen, han trenger seg på dem, snoker, forhører seg; spesielt frøken Kielland og Minutten opptar ham. Minutten er kallenavnet på byens orginal. Han blir mobbet og Nagel griper inn, han blir en helt. Og slik begynner deres merkelige vennskap. På et tidspunkt, et høydepunkt, angriper Nagel Minutten med beskyldninger, han mener Minutten er en morder. Er han det? Eller er Nagel bare paranoid? Eller er det begge deler? Går Nagel rundt og leter etter en morder fordi han kjeder seg, er det et tidsfordriv mens han venter på motet til å ta sitt eget liv? Det tror jeg. Jeg tror det hele er en lek for ham; byen, menneskene – alt er der for å underholde ham. Han beveger seg inn og ut av drømmeland, og sakte men sikkert mister han grepet på hva som er virkelighet og hva som er fantasi.
Nagel sine knallgule klær gjør inntrykk på menneskene i kystbyen. Han er selv en usjenert original som er vanskelig å ikke legge merke til. Jeg får vondt av ham. Tankene hans som vi får ta en del av er vanskelig å følge da han hopper fra et emne til et annet. Jeg leste i en anmeldelse på Goodreads at Nagel er manisk. Det må han være. Og når du vet at Nagel er manisk er det lettere å forstå ham. Det sies at Nagel er basert på Knut Hamsun….


Men nu glemte jeg det jeg vilde ha sagt. Jaja, så sier jeg noget andet som ikke ligger mig på hjærte, men som jeg sier allikevel indtil jeg husker det andre som jeg glemte. Gud, hvor jeg vrøvler! - Fra side 117.


Nagel påstår han gjennomskuer mennesker, ser ‘bak ordene’ deres. Gjør han det? Eller er han virkelig bare paranoid? Har Nagel en egen evne til å forstå seg på mennesker? Jeg tror ikke det. Jeg tror sannheten er at Nagel er ensom. Han er og har vært ensom lenge. Og når man er alene får en tid til å tenke. Og det gjør han virkelig. Han tenker og tenker. Leseren må holde tunga rett i munnen og konsentrere seg. Dette er ikke en bok du nødvendigvis leser på stranda mens du snakker med sidemannen. Du må følge med, være med i teksten! Jeg synes Mysterier er en mektig, fullpakket roman, jeg tok meg mange pauser da jeg leste for jeg ble så mett i hodet av den. Nagel underholder sine nye venner i byen med sine bisarre, overtroiske fortellinger. Det er umulig å si om han dikter de opp, eller tror på dem selv. Det er ingen tvil om at det underholder og imponerer. Folk blir bergtatt, de vil høre mer! Store deler av Mysterier er det Nagel som snakker og forteller, eller tenker, filosoferer. 



Jeg forstår Dem ikke. Stundom når jeg hører Dem tale kan jeg spørre mig selv om De er rigtig fornuftig. Undskyld at jeg sier det! De gjør mig stadig litt mere urolig hver gang, litt mere oprevet endda; de forvirrer mine begreper om alt, likegyldig hvad De taler om, sætter tingene på hodet for mig. Hvor kan det være? Jeg har ikke truffet nogen som i den grad har motsagt alt inden i mig. Si mig nu: hvor meget mener De egentlig selv av det De sier: Hvad er Dres hjærtens mening? - Fra side 133.



Nagel har en urolighet i seg, han er energisk, rastløs, drevet av innfall, plaget av bekymringer, av angsten. Han prater i et sett for han holder ikke ut stillheten, han står aldri i ro for han tåler ikke roen. Stakkars plagede gutt! 29 år og vill. Jeg hadde fortsatt å ha medfølelse med Nagel om det ikke hadde vært for at han myrdet en hund. For det vil jeg aldri tilgi ham. Fuck you, Nagel.



Det er dog en skammelig ulykke ved mig at jeg altid gjør folk rædd for mig. Jo nægt det ikke, De stirrer virkelig litt forfærdet på mig for et øieblik, uten at jeg just vil si at det også gik et rykk gjennem Dem . . . . - Fra side 184. 


Dette er min første bok av Hamsun. En god start. Jeg synes Hamsun skriver levende. Det sies han forandret verdenslitteraturen, og at med Mysterier beveget han seg inn i modernismen. Men det er jo fortsatt en del romantikk i Mysterier, den beveger seg innenfor grensen, eller på kanten. I Mysterier er det ingen tegn som markerer at det er en replikk eller et sitat vi leser; tekstene hans er hele, nesten uten noen avbrytelser av avsnitt. Kapitler er det heldigvis! I tillegg er språket gammeldags - det til tross for at utgaven jeg leste var en nyere versjon med et litt bearbeidet språk for oss nyere generasjoner. Spesielt i begynnelsen av romanen slet jeg litt. Jeg fikk en sånn «Hjelp, hva er det jeg har begitt meg ut på»-følelse. Men det gikk da seg til, etter hvert ble jeg ikke bare vant til det gamle språket, men jeg satte også pris på det! Det har jo sin sjarm. Men jeg er takknemlig for at språket faktisk er såpass bearbeidet, hvis ikke hadde lesehastigheten gått mye saktere enn til vanlig. Karen kommenterte under et bilde på Instagram, hun sa Mysterier er hennes favorittbok! Kathleen svarte på en kommentar fra meg på bloggen hennes at Mysterier er en av verdens beste bøker! Begge disse jentene er høyt utdannet og rykende intelligente. Og de leser mye. Jeg ser opp til de. Slikt gir en bok et kvalitetsstempel. Mysterier svarte aldri på spørsmålene om hvem Nagel er. Eller hva han vil. Eller hvorfor han gjør som han gjør. Er Nagel gal; er han ikke bare en litt nervøs original? Jeg har lagt opp min egen mening, jeg skrev notater på flere sider der jeg grunnet over denne karakteren. Men en må nesten lese Mysterier selv om en er nysgjerrig.


Mysterier av Knut Hamsun
Etterord av Ingar Sletten Kolloen
Min utgave er fra Den norske bokklubben i 1985
Utgitt for første gang i 1892
Gyldendal Norsk Forlag A/S 

273 Sider 
ISBN 82-525-1237-2
Kilde: Arvet 






... (Blogginnlegget er hentet fra Stjernekast)

Bokanmeldelse: En himmel av brev av Alyson Richman

$
0
0
Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: The garden of letters
Norsk tittel: En himmel av brev
Forfatter: Alyson Richman
Oversetter: Tiril Broch Aakre
Format: Innbundet
Sideantall: 336
Utgitt:2014
Min utgave: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar









Forfatter

Alyson Richman er en amerikansk forfatter og selv om hun har skrevet en rekke romaner så er hun kanskje aller mest kjent for sin forrige bok som het The lost wife, eller Hele livet på en dag som den heter på norsk.









Husker godt når jeg leste Hele livet på en dag, det var en av mine beste leseopplevelser i 2013, og når hun nå kom ut med en ny bok så måtte jeg selvsagt lese den. Det er alltid spennende å lese noe nytt av en forfatter man har hatt et godt møte med, men samtidig prøver jeg og ikke skru opp forventningene for mye for den nye boken blir jo en helt ny historie og en helt ny roman. Hva jeg syntes om den skal jeg selvfølgelige fortelle deg men først vil jeg si litt om hva den handler om. Tittelen på boken henspeiler til en meget spesiell, vakker og trist kjærlighetshistorie.


Store deler av romanen handler naturlig nok om den italienske motstandsbevegelsen og deres bruk av hemmelige koder under den andre verdenskrig, men kanskje aller mest er dette en gripende kjærlighetsroman. Romanen har to hovedpersoner og den første vi får møte er vel den vi blir aller best kjent med, Elodie, en ung og meget begavet cellist som gikk i sin fars fotspor hva musikk angår. Hun er heltidsstudent ved en musikkskole når krigen bryter ut, og hennes store lidenskap her i livet er å spille cello.Hun har arvet sin mors venetianske klisterhjerne, noe som kommer godt med når hun begynner å jobbe for motstandsbevegelsen.

Portofino,Italia
Oktover 1943
De få eiendelene hun har i sekken er hele livet hennes nå. Sekken er ikke spesielt tung, men alt hun bærer kjennes blytungt for tiden. Hun prøver å samle skjørtet rundt seg, men den ubarmhjertige vinden i bukten blåser opp bomullsstoffet til en fallskjerm rundt henne.Hun lukker øynene og prøver å se for seg at vinden tar tak og løfter henne opp fra båtdekket, så hun kan sveve i den kjølge luften og se ned på skipet som glir over vannet.Den italienske vestkysten, med byene Genova og Rapallo, ligger som en knivsegg mot havet. Villaene om vender mot sjøen, stirrer mot henne med bleke ansikter.
S. 9



Den andre hovedpersonen er Angelo, en landsbylege i Portofino som bærer på en stor sorg og i ly av denne sorgen føler han et stort behov for å hjelpe andre mennesker både som lege og som medmenneske.
Handlingen i romanen foregår hovedsaklig i løpet av en periode på ni måneder, fra april til desember 1943 i forholdsvis Portofino og Verona, men av og til tar romanen oss noen år lengre tilbake i tid og til Venezia blant annet.

Portofino Italia
April 1934
Selv om Angelo var utdannet lege hadde han alltid elsket å høre historier, helt siden han var liten gutt. Og han visste at alle mennesker bar en  historie i hjertet sitt.
Hans egen historie begynte ved Italias steinete kystlinje, og to kvinner var vevd inn i skjebneveven hans. Moren var den første. Den andre var hans første kone, Dalia.

S. 73


Denne romanen tok meg med storm omtrent fra aller første side, jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg var så inne i fortellingen at det omtrent var plett umulig å legge fra seg boken før den var lest ferdig. Romanen er veldig godt skrevet og det er et godt driv hele veien. Til og begynne med hopper den litt frem og tilbake mellom de to hovedpersonene og deres historier, men ikke mer enn at det er oversiktlig hele veien. De to hovedpersonene treffes ganske tidlig i boken og deretter får vi vite deres historier og hvordan de har havnet der de er pr i dag. Det er hjerteskjærende historier som blir fortalt her, både om hvordan jødene ble behandlet under krigen og ikke minst de vakre, såre og gripende kjærlighetsfortellingene.


Av romanens bipersoner er det bokhandleren Luca jeg falt mest for og ikke minst ble jeg nysgjerrig på boken Den lille prinsen, det er en bok som jeg har ønsket meg lenge og det varer kanskje ikke så lenge før jeg skaffer meg den heller siden den har en sentral rolle i denne romanen.

Leste i forfatterens etterord at flere av bipersonene i fortellingen faktisk har levd, blant annet lærerinnen Rita Rosani som Elodie treffer når hun er med Luca, hun var med i motstandsbevegelsen og ble i virkeligheten drept i 1944, bare 24 år gammel. Bokhandelen La Toletta  i Venezia som Luca fortalte Elodie om eksisterer i virkeligheten.



 Karakteren Lena, venninnen til Elodie som også var med i motstandsbevegelsen er inspirert av en person fra virkeligheten, Irma Bandiera, men jeg vil ikke anbefale deg å trykke på den linken før du eventuelt har lest boken.

Jeg blir ekstra fascinert når virkelige personer blir flettet inn i fortellingen på denne måten som det er gjort her, da har jeg alltid så lyst til å finne ut enda mer om dem og veien til google blir aldri lang.

Forfatteren har vært flink å bygge karakterene i boken og alle fremstår som troverdige og sanne. Jeg likte godt at hun har valgt musikk som uttrykk for hvordan man kan kommunisere med andre uten å bruke ord, og hun formidlet denne lidenskapen Elodie har for musikken på en fin måte, og når Elodie satt seg ned for å spille var det nesten som jeg kunne høre det. Jeg er klar over at det kan høres litt klisjèaktig ut men det får så være. Denne romanen tror jeg mange kommer til å like for den er (nesten) på høyde med den forrige boken hennes, og nå håper jeg at de tidligere bøkene til forfatteren blir oversatt også etter hvert for det hadde vært moro og sett hvordan det hele startet.
Anbefales!




Her intervjuer forfatteren en cellist som spiller noe av musikken fra romanen!











... (Blogginnlegget er hentet fra Beathesbokhylle)

Flat out love av Jessica Park

$
0
0
Selvpublisering er populært, men det er langt mellom de gode titlene. Det sier seg selv når alle kan gi ut en bok uten at de har et profesjonelt støtteapparat bak seg. Denne gangen har jeg funnet litt kanel blant all skitten. Flat out Love kjøpte jeg meg fordi bloggere jeg stoler på hadde trillet både firere og femmere på treningen da de omtalte boka. Tilfeldigvis var dette rett bok til ... (Blogginnlegget er hentet fra Flukten fra virkeligheten - en bokblogg.)

Shadowdale av Scott Ciencin

$
0
0
Shadowdale er den åttende boken som ble utgitt i Forgotten Realms-universet og den første i Avatar-serien. Den ble opprinnelig utgitt under pseudonymet Richard Awlinson, men det er Scott Ciencin som er forfatteren. Nyere utgaver har riktig navn på omslaget.



When the gods are banished from the heavens, they must travel through Faerûn in the guise of mortals.

When four companions, last survivors of the Company of the Lynx, find themselves in possession of a mysterious amulet, they must escape death at the hand of Bane, god of murder.

When magic itself runs wild, no one can say that the most innocent of spells will not destroy the world.



Noen har stjålet The Tablets of Fate fra overguden Ao. Når ingen av gudene vil innrømme tyveriet, straffer han dem alle. Han tar fra dem gudekreftene sine og sender dem ned til Faerûn som dødelige. De er fremdeles mektige vesener som lager masse kaos, men nå er de dødelige. Siden all magi stammer fra gudene, har den blitt veldig ustabil. En mektig trollmann ønsker kanskje å kaste en liten ildformel for å tenne et lys ,men ender opp med å forvandle stearinlyset til en hestepære (for eksempel). Du kan jo tenke deg kaoset som da vil oppstå i en verden hvor det finnes mange magibrukere.

Handlingen i boken følger en liten gruppe eventyrere under denne kaotiske tidsepoken. Disse heltene starter med å prøve å redde magigudinnen Mystra som ble tatt til fange av den onde guden Bane, og blir etter hvert ganske viktige i det større bildet i denne tidsepoken som senere vil bli kalt The Time of Troubles.

Hovedpersonene er:

Adon, prest og tilbeder av lykkegudinnen Sune.



Cyric, en tyv fra Zhentil Keep.

Kelemvor Lyonsbane, en kriger som lider av en litt kjedelig forbannelse. Hvis han ikke alltid (ja, alltid) får betalt hver gang han hjelper eller gjør noe for noen, blir han forvandlet til en mannevond panter.



Midnight, kvinnelig magiker.

Elminster, den store trollmannen. Han er egentlig bare en biperson i denne boken, men han har jo vært med i neste alle bøkene så langt. Jeg regner ham med som en hovedperson i hele Forgotten Realms-verdenen.



Denne boken starter litt tregt men tar seg sakte opp utover. Avatar-serien omfatter en veldig viktig del av historien til Forgotten Realms og vil etter hvert endre litt på panteonen. Jeg tror egentlig man må være skikkelig interessert i fantasy for å like den. Har du bare lest Game of Thrones, tror jeg du vil synes denne er litt kjedelig.

Jeg var litt skuffet først, men boken vant meg over etter den litt slitsomme begynnelsen. Den er på langt nær det beste jeg har lest innenfor sjangeren, men den er en helt ok fantasy-bok. Men hvis du er skikkelig fan av Forgotten Realms, så er den nesten et mustå få meg seg slik at man virkelig får vite hva The Time of Troubles går ut på.

#bok #bokanmeldelse #fantasy #forgottenrealms #guder #elminster #avatar #magi ... (Blogginnlegget er hentet fra Anders Leser)

The Returned av Seth Patrick

$
0
0
Tittel: The Returned
Forfatter: Seth Patrick
Sider: 468
Sjanger: Paranormal
Baksidetekst: 
WHAT HAPPENS WHEN YOUR PRAYERS ARE ANSWERED?

A young girl, Camille, wakes cold and alone on the side of a mountain with no memory of how she got there - and no idea that she died four years ago. When she arrives back home, her family are both thrilled and terrified. How can such a miracle be real?

Troubled and confused, Simon returns to town to find his fiancée engaged to another man. Jealous and angry, he cannot forgive her for moving on with her life.

Victor, an enigmatic boy who refuses to speak, is possessed by a strange intensity that gives no clues to his intentions. He's lost. Equally lost is the emotionally vulnerable Julie to whom Victor gives a reason for living. 

And tormented Serge is driven by a hunger so overpowering that not even death can keep him from his desires...

A powerful, moving and gripping novel based on the original screenplay of The Returned

Mine tanker:
Jeg kom over The Returned på flyplassen i Amsterdam. For noen år siden så jeg serien boka er basert på, den franske serien Les Revenants (Gjengangerne på norsk), og jeg elsket den. Jeg var litt skeptisk da jeg så at boka var basert på serien, og ikke motsatt, som er vanligst. Likevel kjøpte jeg den, og det er jeg så glad for at jeg gjorde.

The Returned er helt klart den beste boka jeg har lest i år. Den klarte å gjenskape den samme atmosfæren som serien hadde, og det var en av grunnene til at jeg elsket serien. Den helt spesielle, skremmende stemningen som hele tiden lå under overflaten. Denne stemningen skilte serien fra andre serier jeg ser, og det gjorde den spesiell. Jeg er så glad for at Seth Patrick greide å gjenskape denne stemningen.

Når man tenker på mennesker som har stått opp fra de døde, tenker vi ofte i retninger av The Walking Dead, rabiate monstre som ikke tenker på annet enn å drepe. I The Returned er det ikke slik. Her kommer de tilbake uten å vite at de har vært døde. For Camille og Léna, som var tvillinger, er dette spesielt urovekkende. Tenk å komme hjem og finne ut at tvillingen din plutselig er fire år eldre enn deg. Det hadde vært grusomt.

Det er så mange triste skjebner i The Returned. Alle har opplevd traumatiserende opplevelser, og det blir ikke bedre når de døde begynner å komme tilbake. Uro og redsel senker seg over den lille byen i Alpene. Ingen vet hva som skjer. Demningen tømmes sakte for vann, de finner over 30 døde dyr i dammen, strømmen slutter å virke. Her er det mange spørsmål, og få som kan svare dem. Hva er det som skjer?

Karakterene er genialt skrevet. Alle er skremmende levende, og ingen er perfekte. Jeg likte godt at man får mer innblikk i tankene deres enn man gjør i TV-serien. Det fikk meg til å forstå dem bedre, og jeg så på noen av dem på en ny måte. Det var mye som lå skult i serien, men her kommer det frem, og jeg føler at jeg har kommet mye nærmere karakterene. De har blitt mye mer levende for meg.

Sesong to av TV-serien kommer i løpet av året, og jeg kan nesten ikke vente. Det er så lenge siden de sendte sesong én på TV i Norge, og det er en del ubesvarte spørsmål på slutten. Jeg håper virkelig vi får mange svar i neste sesong.

The Returned er den beste boka jeg har lest i år, og hvis du ikke har lest den eller sett serien anbefaler jeg det utrolig mye!! Boka er annerledes enn mye jeg har lest, og følelsen jeg fikk av boka vil sitte i meg en god stund. Det er jeg sikker på.

- Anna ... (Blogginnlegget er hentet fra Bokhylla mi)

Lettlest tanntrøbbel

$
0
0
Møt Besta og Bo i en humoristisk, men ujevn lettlestbok om en trøblete tann. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Bånn gass, uten kompass

$
0
0
Denne ungdomsdebuten fra Camilla Otterlei er en roadmovie i bokform, både i konkret og overført betydning. Til tross for gode idèer beveger den seg farlig nær grøftekanten. ... (Blogginnlegget er hentet fra Barnebokkritikk.no)

Joe Parrino: Devourer

$
0
0
Tar en tur tilbake til Warhammer-universet med Devourer av Joe Parrino. Boken er satt i Shield of Baal serien. Shield of Baal er en kampanje i Warhammer-spillet som omhandler epoken hvor blodenglene (Bllod Angels Space Marines) måtte forsvare sin hjemplanet Baal mot tyranid-flåten Leviathan.

Boken er ikke satt på Baal, men i Cryptus-systemet. Vi har Blood Angels som slåss med tyranidene, men også necronene er med. Anrakyr the Traveller leder dem. Når du har tre stridende sider slik som dette blir det ofte litt rotete, men jeg synes Parrino har klart det ganske bra. Fokuset er mer på nekronene, en fiende jeg har vært borti før, men som jeg aldri helt har fått taket på.

Selve historien består av masse kriging slik de fleste Warhammer-bøker gjør, men jeg synes Joe Parrino gjorde noe genialt her som gjør denne boken ti ganger bedre enn lignende historier. Han forklarer nekronene slik at jeg som leser forstår dem. I tidligere historier jeg har lest om dem har de bare vært teleporterende maskiner som slåss med menneskene. Men her forklarer Parrino dem skikkelig. De var av kjøtt og blod for lenge lenge siden, men gjorde seg selv om til maskiner, basert på en teknologi fra en enda eldre rase som jeg ikke har hørt om tidligere. Vi får også forklart hvorfor noen av dem er klin gærne og kler seg i menneskehud. Datakorrupsjon som følge av den lange dvalen de har vært i.

Kjempebra. Neste gang jeg leser en Warhammer-bok hvor nekronene er med, vil jeg nå forstå dem, noe som kanskje vil gjøre bøkene mye mer interessante.

Det er mulig det har blitt gjort tidligere også, men Warhammer har jo så utrolig mange bøker at det er nærmest umulig å lese dem alle. Liker du Warhammer og ønsker å få litt mer innsyn i nekron-rasen, så anbefale jeg virkelig denne boken. Liker du ikke Warhammer, så tviler jeg på at du vil like denne boken. Er også litt usikker på om dette er boken å starte med hvis du ikke kjenner til Warhammer, men vil prøve. Da passer det kanskje bedre med Space Marine av Ian Watson, selv om noen biter i den er litt utdatert i forhold til dagens univers.

#bok #bokanmeldelse #warhammer #warhammer40000 #tyranid #necron #spacemarine #bloodangels #sciencefiction ... (Blogginnlegget er hentet fra Anders Leser)

Jordmoren fra Hope River av Patricia Harman

$
0
0
Romanen forteller historien om jordmødrenes virke og hverdag på tidlig 1930-tallet, om raseskille i USA og om arbeiderbevegelsen. Et ambisiøst prosjekt for en roman på 350 sider.  Forlagets omtale USA, høsten 1929. Patience Murphy jobber som jordmor i West-Virginia og tar de jobbene som ingen andre vil ha: Hun hjelper fattige kvinner, som kanskje ikke har mulighet […]

Ketil Bjørnstad: «Barnevakt»

$
0
0
Et nattlig kammerspill

Det er ikke mange ukene siden jeg leste Ketil Bjørnstads siste bok "Veien til Mozart". Mens jeg leste denne boka, tenkte jeg stadig på at jeg har lyst til å begynne å lese Bjørnstads tidligere bøker på nytt. Jeg har nærmere 30 av hans bøker stående i mine bokhyller. Samtlige er lest over en periode på 35 år. Mange av bøkene har gitt meg sterke leseropplevelser. En av dem er "Barnevakt". Da jeg for et par-tre uker siden kom over denne som lydbok hos Lydbokforlaget, var jeg ikke sen om å skaffe meg den. Innspillingen er fra 1995 (den gang som kassetter), mens det er nytt av året av lydboka er tilgjengelig som lydfil. 

"Jeg husker mitt første bilde av ham. Jeg sto oppstilt i skolegården sammen med alle de andre barna som skulle begynne i første klasse. Han kom mot oss, smilende, med armene utslått, som om han vile favne oss alle. Jeg elsket ham da, med hele mitt unge hjerte. Jeg ville inn mellom de sterke armene hans. Jeg ville bli holdt, bli forklart alle livets gåter og hemmeligheter. Han skulle lære meg og beskytte meg. Han var Brantzæg. Læreren. Solen var nesten hvit, himmelen var blå, rosene blomstret. Jeg strakte armene ut mot ham, rede til å bli løftet opp i paradiset som jeg visste fantes et sted der inne i lyset, på den andre siden av barndommen. 

Men han så meg ikke." (side 7)

Med disse ordene settes en slags ramme for hva historien i "Barnevakt" skal handle om. Om ikke å bli sett, verken da eller senere. Hva gjør det med et menneske ikke å bli sett av den man beundrer mest? 

Hanna er barnet som ikke ble sett den gangen. Nå er Hanna blitt en voksen kvinne. En voksen kvinne som fremdeles ikke blir sett. Hun er bokas jeg-person, og hun henvender seg til Eva ... 

"Eva - husker du meg? Jeg var der den natten det skjedde. Du møtte meg. Men la du merke til meg?

Jeg kjenner min plass. Jeg tør ikke ta unødige initiativer. Jeg er den som venter på å bli forklart de store sammenhengene. Menn elsker å snakke til meg, for de møter ingen motstand. Jeg gjør meg alltid flid med mitt utseende. Særlig øyepartiet er jeg stolt av. De brune øynene, innrammet i svart. De som ingen legger merke til. 

Jeg var der, Eva. Men vet du hvorfor?

På teateret får jeg aldri de største rollene. Jeg er bunnen av menneskeberget. I "Peer Gynt" var jeg et av trollene. I "Frøken Julie" var jeg tjenestepiken. Og i "Stormen" kunne de bare bruke meg som Ariels stumme "slør", et av de polske regissørenes mange påfunn (forestillingen ble da også drept av kritikerne). 

Allikevel er rollen min uunnværlig. Også for deg. Som to gribber sitter vi tilbake og kan vurdere vårt bytte. Ser du et menneske av kjøtt og blod? Noe du kan sette tennene i, som kan mette deg og tilfredsstille din forfengelighet? Eller fikk du bare et skjelett som smilte dødens smil, noen kalde knokler som ikke kunne gi deg varme?" (side 9)

Hanna skal være barnevakt for skuespilleren Irenes tiårige sønn Yngve. Hun har så vidt kommet før Brantzæg, hennes tidligere lærer, trenger seg inn i huset. Den tidligere så flotte mannen - den berømte filmregissøren - er nå bare en skygge av seg selv. Han har nerve- og alkoholproblemer, og trenger et tilfluktssted. Det pleier han å få hos Irene. Han har ingen anelse om at Irene ikke er hjemme. Hanna prøver å få ham til å gå, men til ingen nytte. 

I løpet av en natt samtaler de to, Hanna og Brantzæg. Han er ute av stand til å huske at Hanna noen gang var hans elev. I begynnelsen er Brantzæg skremmende i sin desperasjon, men etter hvert snur makt-spillet. Som den reneste thriller bygger stemningen seg opp, i et fortettet kammerspill som foregår innenfor husets vegger, til et klimaks hvor vi får innblikk i hva som gikk galt i Brantzægs liv og hvorfor ... 

Samtalen i natten og desperasjonen underveis minnet meg litt om et Strindberg-drama. De ytre rammene for dramaet, det at alt skjer i løpet av en natt, har noen klare paralleller til Strindbergs "Frøken Julie", dramaet som Hanna nevner innledningsvis. Dessuten minner dramaet om Ian McEwans roman "The Atonement" (på norsk "Forsoningen"), fordi den belyser alvoret i et barns "uskyldige" hevn når sjalusien tar overhånd- med formidable menneskelige ødeleggelser som konsekvens ... I den sammenhengen er det verdt å merke seg at Ketil Bjørnstads roman utkom i 1994, mens Ian McEwans roman utkom i 2001. 

Det er ikke mange bøker jeg husker 20 år etter at jeg leste dem, men denne boka er blant dem som i sin tid festet seg i meg og ikke ble glemt. Bjørnstad skriver meget godt. Historien er intenst og nervepirrende fortalt, et element som jeg opplevde ble godt ivaretatt av oppleser Mona Jacobsen. 

Jeg håper selvsagt at flere av Ketil Bjørnstads bøker dukker opp som lydbøker etter hvert! 

"Barnevakt" er kun tilgjengelig som lydbok i dag. 

Utgitt første gang: 1994
Lydbokutgaven er innspilt (som kassetter): 1995
Lydbokutgaven er utgitt som lydfil: 2015
Forlag: Lydbokforlaget (lydbok) / Aschehoug (papirutgaven)
Oppleser: Mona Jacobsen 
Spilletid: 4 t 13 min. (152 sider)
ISBN: 9788242160393 (lydfil)
ISBN: 82-03-17450-7 (papirutgave - ikke lenger tilgjengelig)
Jeg har mottatt lydfilen fra Lydbokforlaget, mens jeg har papirutgaven selv. 
Forfatterens nettside

Ketil Bjørnstad (Foto: lånt av Aschehoug)
... (Blogginnlegget er hentet fra Rose-Maries litteratur- og filmblogg)

Bok: «Elizabeth is Missing»

$
0
0
Forfatter: Emma Healey (f. 1985)
Utgitt: 2014 (utgitt 2015 i Noreg med tittelen Elizabeth er borte, Cappelen)
Format: Innbundet, 275 sider
Forlag: Viking/Penguin

Emma Healey var fjorårets krimsnakkis i vårt naboland, Storbritannia. I følge ein artikkel i Aftenposten 07.02.15 (lest 16.02.15) var det ni britiske forlag som kjempa om å få gi den ut. I Noreg er det Cappelen Damm som gir den ut, men eg er ikkje kjent med om det har vore ein budkrig blant norske forlag. Om eit par veker kjem Healey til Krimfestivalen i Oslo, og denne artikkelen stod på trykk 10.02.15 (lest 16.02.15).

Elizabeth is Missing handler om den nær 90 år gamle Maud Horsham som er dement store deler av tida. I dei klare øyeblikka minnes ho barndommen og etter kvart ungdomstida. Maud skriver lapper til seg sjølv om ting ho må huske, og hjemmesykepleien skriver lapper om kva ho ikkje skal gjere. Det blir ein haug med lapper til slutt, og på ein av dei står det 'Elizabeth is Missing'. Utan at Maud heilt klart husker kvifor ho har skrevet denne lappen blir ho besatt ved tanken på å finne ut kva som har skjedd med naboen og venninna Elizabeth.
Elizabeth is the only friend I have left; the others are in homes or graves. (s. 6) 
Ein del av besettelsen til Maud kan og skuldas forsvinninga til systera Sukey rett etter krigen, ei forsvinning som aldri har blitt oppklart. I klare og uklare øyeblikk gjer Maud sitt beste for å løyse mysteriet sitt, men det er ikkje så lett når du i det eine øyeblikket har ein klar agenda, medan du i det neste ikkje aner kvar du er. Det gjer sitt til at det blir ein del humoristiske episoder. Maud har og familie; ei dotter med dotterdotter som bur i nærleiken, og ein son med familie i Tyskland. Ingen av dei ser ut til å bry seg nemneverdig med mora og bestemoras mysterium. Vil Maud finne sanninga før romanen er slutt?

Emma Healey har muligens laga ein ny sjanger innan kriminallitteraturen, forfattaren seier sjølv i Aftenposten-artikkelen at nokon har kalt boka ein demens-thriller. Elizabeth is Missing er eit friskt pust i ein elles blodig sjanger, språket er godt og kapitla grei størrelse. Likevel er det litt å ta tak i for at den skal få toppscore. Healey benytter seg av ein godt brukt metode, nemleg fortid og nåtid. Viss den metoden skal brukas i hennar framtidige romanar ynskjer eg meg betre avklaring på fortid og nåtid. Her var det til tider reint gjettverk. Det andre er muligens bare meg og min aversjon mot å lese krim på engelsk, (eg gjer det nemleg veldig sjeldan) er at det var ikkje noko driv i romanen. Språket er godt, men for meg flyter det ikkje. Som sagt kan det bare vera meg, og muligens skulle eg ha skifta frå engelsk til norsk utgåve. Uansett anbefaler eg dette friske pustet i krimsjangeren, og eg ser fram til at andre bloggere rapporterer frå si lesing!

XOXO ... (Blogginnlegget er hentet fra My first, my last, my everything!)

#3/2015: Oppsummering februar og leseplaner for mars – med anmeldelse av 1984.

$
0
0
Det er 28.februar, den siste dagen i den siste vintermåneden. På Facebook så jeg at noen postet et bilde av en hestehov, noe som for meg er det ultimate vårtegn og noe som passer perfekt med at vi nå går inn i lunefulle vinter/vår – måneden mars. I dag er det også den siste dagen […] ... (Blogginnlegget er hentet fra siljes skriblerier)

Cary Caffrey: The Machines of Bellatrix

$
0
0
The Machines of Bellatrix er oppfølgeren til The Girls from Alcyone, og fortsetter der den slapp. Sigrid, Suko og de andre supersoldat-jentene lever i skjul på en hemmelig planet, men de har fortsatt mange fiender som vil ha tak i dem.

Den første boken handlet i stor grad om treningen deres, men nå handler det om å bruke treningen når Sigrid går på offensiven. Sporene etter den mystiske bakmannen leder dem til planeten Bellatrix, hvor det også finnes et supersoldatprogram, men der har jentene fått så mye kybernetiske implantater at de er mer maskiner enn mennesker. Kan Sigrid, Suko og de andre overleve kvinnelige terminatorer og en tungt bevæpnet hær?

Akkurat som den første boken er denne skrevet godt og har et lettlest språk. Det er action og spenning hele veien, så boken er nesten umulig å legge fra seg. Cary Caffrey er en sci-fi entusiast, trekkie og stor fan av Buffy the Vampire Slayer, og det merkes. Caffrey har mikset sammen de beste elementene fra alt det og laget en nydelig bok. Har du lyst tilå lese en bok med en skikkelig kvinnelig helt, så er denne helt perfekt. Sigrid kan nesten beskrives som en samurai-Buffy i verdensrommet. Men jeg vil anbefale å lese The Girls from Alcyon først. Den er like bra, om ikke bedre.

Caffrey holder på med den tredje boken i serien, som har arbeidstittelen Codename: White Princess. Ifølge facebook-siden til forfatteren begynner den å bli ferdig snart. Gleder meg.

#bok #bokanmeldelse #caffrey #alcyone #Bellatrix #sciencefiction ... (Blogginnlegget er hentet fra Anders Leser)
Viewing all 1060 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag